Slovenija zaostruje kriterije za vstop prebežnikov

Avstrija se je odločila za izločanje tistih, ki jih prepozna zgolj kot ekonomske migrante oziroma tiste, ki izkoriščajo migracijski tok.

Objavljeno
14. februar 2016 18.22
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Avstrijski varnostni organi so Ljubljano obvestili, da zaostrujejo kriterije vstopa prebežnikov v njihovo državo v smislu doslednega ugotavljanja okoliščin vstopa oseb v migrantskem toku. Posledično kriterije zaostruje tudi Slovenija, o čemer je država že obvestila Hrvaško, so danes sporočili z notranjega ministrstva.

Avstrija se je odločila za izločanje tistih, ki jih prepozna zgolj kot ekonomske migrante oziroma tiste, ki izkoriščajo migracijski tok, da bi prišli do ciljnih držav zaradi različnih interesov, kot so na primer študij, zaposlitev, prihod k svojcem in podobno. Torej zgolj izjava, da želijo zaprositi za mednarodno zaščito v Avstriji ali Nemčiji, ne zadošča za vstop v državo, so na notranjem ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Obvestili Hrvaško

Sprememba politike je rezultat velikega pritiska in velikega števila prebežnikov ter prosilcev za mednarodno zaščito, hkrati pa je število prebežnikov, ki lahko nadaljujejo pot v druge evropske države, bistveno manjše. Zato je Avstrija prisiljena predlagati dosledno izvajanje kriterijev za vstop v njihovo državo.

»O novo nastali okoliščini smo nemudoma obvestili Hrvaško, saj posledično na podoben način tudi mi zaostrujemo kriterije za vstop prebežnikov v Slovenijo,« so dodali. Hrvaška je obvestilo sprejela in ga prenesla tudi ostalima dvema državama na t. i. zahodnobalkanski poti - Srbiji in Makedoniji.

Slovenija se bo o morebitnih dodatnih spremembah še naprej dogovarjala z državami na migracijski poti. »S sprotnim ocenjevanjem razmer in ukrepanjem ter zlasti intenzivnim usklajevanjem zagotavljamo, da so razmere v celoti pod nadzorom,« so pojasnili.

Intenzivno sodelovanje z Avstrijo

Kot so še dodali, bodo tudi v naslednjih dneh v stalnem stiku s predstavniki Avstrije ter drugih držav, s katerimi bodo poskušali sprejemati usklajene ukrepe za obvladovanje migracijskega toka in njegovo uravnavanje.

Sicer pa sodelovanje z Avstrijo na notranjem ministrstvu opisujejo kot »posebej intenzivno«. Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je tako v zadnjih dneh v še posebej intenzivnih stikih z avstrijsko notranjo ministrico Johanno Mikl-Leitner.