Slovenjgraška pomoč ogroženim

Občina skrbi tudi za tiste, ki do pomoči niso upravičeni, a jo potrebujejo.

Objavljeno
20. januar 2014 21.51
suhadolnik socialka
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Mestna občina Slovenj Gradec (MOSG) je dostop do občinskih denarnih pomoči omogočila tudi upokojencem z nizkimi pokojninami in tistim, ki po spremembi zakonodaje zaradi lastništva stanovanja ali hiše niso več upravičeni do državnih socialnih pomoči.

Pravilnik o dodeljevanju občinskih denarnih socialnih pomoči so v MOSG po letu in pol od sprejetja prilagodili čedalje slabšemu socialno-ekonomskemu stanju precejšnjega števila občanov. Mateja Tajnšek iz oddelka za negospodarstvo je pojasnila, da so zaradi sprememb zakonodaje glede socialnih pomoči nekateri občani ostali brez vsakega dohodka: »Predvsem gre za minimalno premoženje, ki je potrebno za preživetje (stanovanje, hiša ipd.), vendar zaradi tega ljudje brez dohodkov zdaj presegajo cenzus za dodelitev redne denarne socialne pomoči pri centru za socialno delo.« Ob pomoč so tudi tisti, ki so lastniki minimalnih funkcionalnih zemljišč okrog stavbe, ki se jih sploh ne da razdeliti in prodati; prav tako je pogosto težko ali nemogoče prodati del nepremičnine, ki je v lasti več lastnikov, zato so tovrstni lastniki nemočni.

V takšnih primerih ter ob izgubi dohodka zaradi brezposelnosti ali izgube denarnega nadomestila bodo občani lahko za pomoč prosili dvakrat na leto. Minimalno občinsko denarno pomoč za posameznika v stiski so letos povečali iz 130 na 160 evrov, pomoč za družine pa bo večja za 22 odstotkov, ta je od 300 do 500 evrov.

Letos bo občina pomagala tudi upokojencem, ki živijo sami in imajo dohodke manjše od 450 evrov na mesec. »Vemo, da ob svojem pogosto zelo slabem zdravstvenem stanju težko preživijo s sredstvi, ki jih imajo na razpolago, vendar pa do zdaj zaradi tega, ker imajo redne mesečne dohodke, niso bili upravičeni do občinske denarne pomoči,« pravi Tajnškova.

Za enkratno občinsko denarno pomoč bodo lahko prosili tudi tujci s stalnim prebivališčem v MOSG, ki nimajo urejenega slovenskega državljanstva. Novorojenčkom bo občina podarila sto evrov, ne glede na premoženje staršev.

MOSG bo za denarne pomoči občanom letos namenila 70.000 evrov ali 10.000 evrov več kot lani. »Kljub težjim življenjskim razmeram, dvigu življenjskih stroškov in slabšemu materialnemu položaju številnih občanov, je ta znesek zadnjih nekaj let ostajal isti. Prav je, da se je občina s spremembami prilagodila dejanskim razmeram,« meni Tajnškova.