Poslanec PS pri zaposlitvi svojega sina ravnal koruptivno, očitke zavrača

V času svojega županovanja je Zanoškar, glede na poročilo KPK, prilagodil razpis za prosto delovno mesto.

Objavljeno
22. januar 2014 12.30
Posodobljeno
22. januar 2014 12.30
mpi*Koalicija
S. P., Pi. K., Delo.si, STA
S. P., Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana, Slovenj Gradec - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila koruptivno ravnanje občine Slovenj Gradec v času, ko jo je še vodil župan Matjaž Zanoškar, danes poslanec PS. Občina je v tistem času najprej za določen, nato pa za nedoločen čas zaposlila županovega sina.

Mestna občina Slovenj Gradec je 10. decembra 2008, ko je bil župan Zanoškar, objavila javni razpis za delovno mesto svetovalca za pripravo projektov, in sicer za določen čas. Kot opozarjajo na KPK, »je bil razpis objavljen z diskriminatornim pogojem pri zahtevani poklicni izobrazbi - profesor športne vzgoje«. Ta pogoj je bil namreč v nasprotju s pogoji, določenimi v pravilniku o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest v občini. Na razpis se je prijavil le en kandidat.

Zonoškar: KPK naj zadevo preda tožilstvu

Zanoškar očitke o koruptivnem ravnanju pri zaposlitvi njegovega sina zavrača in poudarja, da v postopku zaposlitve ni bil udeležen. Prav tako ne vidi razloga za odstop s funkcije poslanca. Zanoškar z navedbami poročila KPK ni natančno seznanjen, kolikor pozna zadevo, pa zavrača vsakršna namigovanja da bi bil razpis prilagojen ali da bi bil sin v privilegiranem položaju. Ob tem je poudaril, da je bil kot župan le objektivno odgovoren, prav tako ga protikorupcijska komisija ni obveščala o ugotovitvah in se pred njo tudi ni zagovarjal.

Od komisije pričakuje, da bo to predala državnemu tožilstvu in da bo zadevo nadalje obravnavalo tudi sodišče. Tam se bo lahko po njegovih besedah oseba, ki je postopek vodila, tudi zagovarjala.

Športnik za gradbeni projekt

Da je šlo za diskriminatorno določen pogoj, dokazuje dejstvo, da je občina z razpisom iskala profesorja športne vzgoje, z izbranim kandidatom pa je sklenila pogodbo o delu na projektu Gradnja širokopasovnega omrežja v Mislinjski in Dravski dolini, pojasnjujejo v komisiji.

Odločitev o izbiri in zaposlitvi kandidata je sprejela takratna direktorica občinske uprave Lidija Požgan, pišejo v KPK. Na ta način sta direktorica občinske uprave in občina Slovenj Gradec omogočila premoženjsko in nepremoženjsko korist v obliki zaposlitve za določen čas ožjemu družinskemu članu takratnega župana. To pa ustreza opredelitvi korupcije po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije.

Ravnanje ustreza zakonski opredelitvi korupcije

Enako je KPK ugotovila v primeru zaposlitve istega županovega družinskega člana za nedoločen čas. Občina je namreč 16. junija 2011 na spletni strani občine objavila natečaj za prosto delovno mesto svetovalca za pripravo projektov. V natečaju je bil objavljen prednosti kriterij, in sicer podeljeni certifikat  »Ecqa certified project manager«.

Prijavljeni in izbrani za zaposlitev za nedoločen čas je bil omenjeni županov družinski član. KPK je ugotovila, da je prišlo pri natečajnem postopku do kršitve dolžnega ravnanja, saj je prednostni kriterij oz. certifikat izrazito ustrezal omenjenemu družinskemu članu, ki je bil na razpisu tudi izbran. Pridobitev certifikata je omenjenemu v času zaposlitve za določen čas financirala celo občina sama, so navedli v komisiji. Tudi takšno ravnanje po oceni KPK ustreza zakonski opredelitvi korupcije.

Takratna direktorica občinske uprave Lidija Požgan je v odzivu na stališče KPK poudarila, da je nadzor inšpekcije za javno upravo pokazal, da je celoten postopek potekal skladno z zakonodajo, in sicer tudi na podlagi zakona o javnih uslužbencih. Edino priporočilo inšpektorice je bilo, naj župan zagotovi, da bodo v prihodnje v javnih objavah prostih delovnih mest objavljeni samo tisti pogoji, ki so za zasedbo delovnega mesta določeni v katalogu delovnih mest, je zapisala Požganova, danes vodja skupne občinske uprave Koroška.