Slovenska civilna zaščita se iz Srbije in BiH vrača domov

V Srbiji ostaja enota civilne zaščite za prečrpavanje vode. V nedeljo v Srbijo odpotujejo prostovoljni in poklicni gasilci.

Objavljeno
23. maj 2014 19.46
Balkans Floods
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Enoti slovenske civilne zaščite za reševanje na vodi in iz vode, ki ju je Slovenija poslala v Bosno in Hercegovino ter Srbijo, da bi pomagala pri posledicah katastrofalnih poplav, se pripravljata na vrnitev, so danes sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. V Srbiji medtem ostaja enota za prečrpavanje vode.

Enota civilne zaščite za reševanje iz vode je v Srbiji že končala reševanje in se bo danes, predvidoma zvečer, vrnila v Slovenijo.

Trinajst članska ekipa za reševanje na vodi, ki je v Odžaku v BiH v zadnjih dneh reševala živino in odstranjevala kadavre, se je vrnila zato, ker je nivo vode upadel na raven, da s čolni, ki so namenjeni reševanju, ni več mogoče pomagati. Poleg tega je najdba neeksplodiranih ubojnih sredstev delo vseh ekip začasno ustavila.

V Srbiji pa še ostaja enota civilne zaščite za prečrpavanje vode, ki je z dvema muljnima črpalkama prečrpavala vodo v Termoelektrarni (TE) Nikola Tesla v Obrenovcu, ko je bila ta najbolj ogrožena, po upadu vode pa je bila premeščena na drugo lokacijo v Obrenovcu. Dve črpalki sta v TE Nikola Tesla v 233 urah delovanja prečrpali 136.000 kubičnih metrov vode.

Vodstvo in 19 članov enote s tremi črpalkami ostaja v Obrenovcu, a se bo ekipa zamenjala. V nedeljo v Srbijo odpotuje novo 13-člansko moštvo prostovoljnih in poklicnih gasilcev.