Slovenska karitas največja prejemnica donacij od dohodnine

Slovenska karitas prejme 150.000, Unicef Slovenija pa 90.000 evrov letno.

Objavljeno
26. december 2011 12.54
Posodobljeno
26. december 2011 13.07
Karitas
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Ljubljana - Za namenitev dela dohodnine organizacijam, ki delujejo s splošno koristnim namenom, se vsako leto odloči več zavezancev. Medtem ko jih je bilo takšnih v prvem letu te možnosti komaj petina, jih je danes več kot 30 odstotkov. Za donacije lahko namenijo pol odstotka od obračunane dohodnine, največja prejemnica pa je Slovenska karitas.

Možnost, da zavezanec pol odstotka od svoje odmerjene dohodnine nameni za financiranje splošno koristnih namenov, se je v zakon o dohodnini vpisala z davčno reformo v letu 2007. Za splošno-koristne namene se štejejo humanitarni nameni (vključno z varstvom človekovih pravic), nameni varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter invalidski, dobrodelni, ekološki, kulturni, športni, religiozni in drugi nameni.

Na prvi seznam upravičencev do donacij, ki ga je pripravila v prvih mesecih po uveljavitvi sprememb zakona o dohodnini, je vlada uvrstila 2440 organizacij, do danes pa se je razširil že na 4886 upravičencev.

Tisti zavezanci za dohodnino, ki so svojo celotno dohodnino prepustili državnemu proračunu, imajo še čas, da pol odstotka obračunanega zneska za letos preusmerijo na račun katere od organizacij s seznama upravičencev. Kot opravijo na Davčni upravi RS (DURS), bodo pri odmeri dohodnine za leto 2011 upoštevali zahteve, ki bodo vložene do konca decembra.

Da bodo pol odstotka od svoje obračunane dohodnine namenili eni ali tudi več organizacijam s seznama, se je v letu 2007 odločilo 210.840 zavezancev za dohodnino, v naslednjih letih pa se je številka povečevala in leta 2010 se je za namenitev dela dohodnine za donacije odločilo 302.290 zavezancev, za katere je bil pripravljen informativni izračun dohodnine, so za STA pojasnili na DURS.

V tem času se je povečal tudi znesek, ki ga je DURS namesto v državni proračun nakazala upravičencem do donacij: s slabih 2,7 milijona evrov, kolikor je znašal za leto 2007, se je do lani povečal na 3,4 milijona evrov. V državni proračun pa se je lani steklo 902,1 milijona evrov dohodnine.

Največja prejemnica donacij vsa leta ostaja Slovenska karitas, ki v zadnjih letih prejme za približno 150.000 evrov donacij letno. Sledijo Unicef Slovenija s približno 90.000 evrov donacij letno, zveza društev Sonček, društvo Rdeči noski, združenje Europa Donna, društvo SOS telefon, Ustanova za novo pediatrično kliniko v Ljubljani, Zveza prijateljev mladine Slovenije ...

Ob tem na DURS poudarjajo, da vložena zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije velja nedoločen čas oz. do preklica. Ni je treba vlagati vsako leto, lahko pa si zavezanec premisli in del dohodnine za donacije nameni kateremu drugemu upravičencu.