Slovenska reprezentanca naj ob prihodu na stadion nosi našo in zastavo EU

Takšen predlog sta Schinas in Janša naslovila na predsednika mednarodnega OK.
Fotografija: Slovenska in zastava EU skupaj tudi v Tokiu? FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Slovenska in zastava EU skupaj tudi v Tokiu? FOTO: Jure Eržen/Delo

Podpredsednik Evropske komisije ter komisar za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Schinas in predsednik vlade Janez Janša sta po navedbah iz premierovega kabineta na predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha naslovila pismo, v katerem predlagata, da pri predstavitvi državnih reprezentanc na uradni slovesnosti ob začetku olimpijskih iger slovenska reprezentanca ob prihodu na stadion nosi ob slovenski zastavi tudi zastavo Evropske unije.
 
»V petek, 23. julija se bodo začele olimpijske igre 2020 v Tokiu, praznik športa in povezanosti, in ves svet jih že težko pričakuje. Olimpijske igre 2020 so posebne zlasti zato, ker prihajajo po več kot letu težkih razmer za naše družbe po vsem svetu. Njihov odlog je pokazal, kako brez primere je vpliv pandemije, saj je olimpijske igre do zdaj preprečila le še vojna. Mednarodni olimpijski komite se je lani pravilno odločil, da je treba igre odložiti; prav tako se je pravilno odločil, da se igre izpeljejo letos kot zgled vztrajnosti in trajne sposobnosti človeštva, da se prilagodi težkim časom, ter kot prikaz tega, kako enotnost v športu lahko omogoči ljudem spodbudo, radost in navdih,« sta uvodoma v pismu navedla evropski komisar in slovenski premier.
 
»Olimpijske igre so vse od svojega nastanka v grški antiki in ponovnega rojstva v sodobnosti stoletja spodbujale mir in enotnost. So močan simbol mirnega sožitja, strpnosti in solidarnosti – vrednot, na katerih temelji Evropska unija. Pogodba o Evropski uniji priznava šport zlasti zaradi njegove družbene in izobraževalne vloge in EU ima posebne programe za spodbujanje športa med mladimi. Nedavno ustanovljeni resor za spodbujanje evropskega načina življenja vključuje šport in s tem sporoča, da šport prispeva k vrednotam in temeljem Evropske unije,« nadaljujeta v pismu evropski komisar in predsednik vlade.

V pismu sta izrazila tudi prepričanje, da sta Evropska unija in Mednarodni olimpijski komite kot organizaciji, ki ju združujejo te skupne vrednote, v edinstvenem položaju, da spodbujata mir in razumevanje v času, ko svet to najbolj potrebuje.
 
»Kot predsednik vlade države, ki predseduje Evropski uniji in kot podpredsednik Evropske komisije za spodbujanje evropskega načina življenja bi rada predlagala, da pri predstavitvi državnih reprezentanc na uradni slovesnosti ob začetku olimpijskih iger slovenska reprezentanca ob prihodu na stadion nosi ob slovenski zastavi tudi zastavo Evropske unije. Tako bodo slovenski športniki ambasadorji evropske enotnosti in vrednot, na katerih temelji naša unija in ki se ujemajo z vrednotami olimpijskega gibanja,« sta izpostavila v pismu Margaritis Shinas in predsednik vlade Janez Janša.

Pismo sta zaključila z navedbo, da bosta predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Bacha podprla, kakor se mu zdi primerno pri tem posebnem in zgodovinskem dejanju, ki lahko na vso moč predstavi, kako moramo na tem dogodku slaviti enotnost in mir, ki sta bistvena za evropski in olimpijski duh.

Preberite še:

Komentarji: