Slovenska vojska namerava letos zaposliti 460 ljudi

V prihodnjih letih bodo potrebovali mornarje, pilote, veziste in avtokleparje.

Objavljeno
05. februar 2016 12.49
S. P., STA
S. P., STA
Ljubljana − Slovenska vojska (SV) se namerava v letošnjem letu okrepiti z okoli 460 novimi pripadniki, so sporočili z ministrstva za obrambo. Vojska bo v prihodnje potrebovala predvsem tehnične profile, od električarjev do strojnikov, kemikov in informatikov, pa tudi avtomehanike in zdravstveni kader.

V prihodnjih letih bodo potrebovali še mornarje, pilote, veziste in avtokleparje, predvidevajo v vojski.

Kdor bi se želel pridružiti SV, naj se, kadar koli v letu, obrne na upravo za obrambo v kraju svojega stalnega prebivališča. Zaposlovali bodo kandidate za vojake, stare do 25 let, in kandidate za častnike do starosti 30 let. Pogoj je slovensko državljanstvo, prav tako proti kandidatu ne sme obstajati varnostni zadržek.

Kandidati bodo morali opraviti preverjanje gibalnih sposobnosti, zdravniški pregled in psihološko testiranje. Po podpisu pogodbe o zaposlitvi pa bodo izbrane kandidate napotili na 14-tedensko temeljno vojaško strokovno usposabljanje v Veščinski center v Vipavi, pojasnjujejo na ministrstvu.

Slovenska vojska je z usposabljanjem za vojaka začela 3. marca 2003 po ukinitvi naborništva. Do danes se je usposabljalo 4626 kandidatov.

Decembra je bilo sicer v vojski zaposlenih 7049 pripadnikov stalne sestave, po načrtu pa bi jih moralo biti vsaj 200 več. Vprašanje kadrov je v SV že dolgo pereče pa tudi večplastno. Po eni strani imajo vojaki precej nizke plače, po drugi strani pa se morajo s 45 leti upokojiti.

Ministrica za obrambo Andreja Katič sicer ugotavlja, da je treba zakonsko urediti jasnejšo karierno pot vojaka, saj bo tako ta poklic postal zanimiv za mlade. Spremembe so v pripravi, za vodenje projekta dolgoročnega zaposlovanja pa so oblikoval tudi posebno projektno skupino.