Slovenske oljke pozlatili v Splitu

Maslina prinesla Slovencem več kot 100 medalj in priznanj, med njimi šampionske in vicešampionske.

Objavljeno
27. februar 2017 20.02
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Izola - Slovenski oljkarji so se spet izjemno odrezali na 14. oljkarskem tekmovanju Maslina, saj so po zagotovilih organizatorja pobrali več kot sto medalj in priznanj, med petimi najvišje uvrščenimi pa sta vice šampiona Masline Rok Glavina iz Šmarij in Ernest Kante iz Šempasa. Največ zlatih medalj (pet) pa je odnesel Boris Marinič iz Dobrovega.

»Slovenski izkupiček medalj je zelo dober. Z dobrimi uvrstitvami smo tudi tokrat dokazali, da spadamo v sam vrh pridelave oljčnega olja,« je poudarila vodja akreditiranega laboratorija za preizkušanje olja z Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper in predsednica sveta za oljkarstvo na ministrstvu za kmetijstvo Milena Bučar Miklavčič. Dodala je, da je v svetu ogromno tekmovanj in ocenjevanj oljčnih olj, na njih je konkurenca zelo velika. »Težko je določiti, katera so pomembnejša in verodostojnejša. Slovenski oljkarji nameravamo ravno zaradi velikega obsega ob koncu sezone, predvidoma septembra, narediti neke vrste inventuro vseh prisluženih nagrad in priznanj in tudi z naše plati nagraditi tiste, ki tako uspešno promovirajo Slovenijo in slovensko oljkarstvo po svetu. Vse več je oljkarjev, ki prisegajo na kakovost, in temu primerno žanjejo uspehe. Dobri bomo, če bomo skrbeli za avtohtonost, za sodobne tehnologije, če bomo investirali v oljkarstvo in širili kulturo oljčnega olja in kulturo sredozemske pokrajine,« je dejala Milena Bučar Miklavčič.

Slovenci imajo radi Split

Eden uspešnejših slovenskih oljkarjev Vanja Dujc, ki je na Maslini s svojo itrano postal šampion olja iz tujih sort, pa je dejal, da je oljčnih tekmovanj na svetu več kot sto, zato morajo majhni slovenski oljkarji dobro premisliti, kje sodelovati, saj takšna udeležba tudi nekaj stane (prijavnina in poslani vzorci olja). Maslina pa je tista, ki vedno privabi veliko Slovencev.

V zadnjih dveh letih se je število udeležencev na Maslini občutno zmanjšalo, vendar ne Slovencev. Tako je bilo letos poslanih skupaj 435 vzorcev, med njimi je bilo 60 slovenskih. Zanimivo pa je, da je Maslina nadvse priljubljena pri goriških in briških oljkarjih. Čeprav pridelajo na območju Goriške v Sloveniji le kakšnih pet odstotkov oljčnega olja, je bilo med slovenskimi udeleženci kar dve tretjini iz severnoprimorske regije.

Kopica nagrajencev

Poleg omenjenih so prejeli nagrade še: Miran Adamič iz kmetije Ronkaldo, ki je postal šampion aromatiziranega olja (z agrumi), Rok Glavina pa je bil šampion ekološkega olja. Izolska kmetija Olea Klodič je za oljkarske proizvode postala vicešampion, domačija Munda iz Portoroža je postala vicešampion v kategoriji aromatiziranih olj. Najbolje ocenjeni pri istrski belici je bila Ekološka kmetija Bem iz Kopra, za sortno olje iz črnice pa Kmetija Drnovšček - Kojsko. Vrhunska ekstra deviška oljčna olja so poleg prej naštetih pridelali še: Žarko Vižintin iz Prvačine, Alen Hladnik iz Volčje Drage, Urška in Janez Capuder iz Črnič, Ivan Skubin z Dobrovega, Valentin Beltram iz Volčje Drage, Aleš Leban iz Šempetra pri Gorici in Franc Morgan iz Šmarij. Šampion Masline pa je postala Vedrana Rakovac iz Pulja.