Slovenski državni gozdovi se še zaganjajo

Dva tedna po začetku delovanja podjetja Slovenski državni gozdovi (SiDG) so izvajalci še vedno v mrtvem teku.

Objavljeno
15. julij 2016 16.36
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Kočevje - Naša ugotovitev, da je z začetkom tega meseca nova državna družba SiDG začela delovati kot nedonošenček, ki bo potreboval še nekaj mesecev dodatne skrbi in nege, da bo začel samostojno živeti, je bila pravilna. Družba je v tem času izbranim izvajalcem oddala samo štiri javna naročila za posek nekaj sto kubičnih metrov od lubadarja napadenih smrek, za prve resnejše količine pa so morali izvajalci oddati ponudbe do včeraj.

Prve dni prihodnjega tedna bo potem znano, kateri izvajalci bodo v državnih gozdovih do konca avgusta opravili redno sečnjo in spravilo skupno 53.000 kubičnih metrov lesa. A tudi to je še premajhna količina, saj je treba v državnih gozdovih mesečno povprečno posekati okrog 100.000 kubičnih metrov lesa, da se na koncu doseže približno milijon kubikov letnega poseka.

Po zagotovilih vršilca dolžnosti direktorja SiDG Mihe Marenčeta bodo do konca letošnjega leta skupno razpisali za 390.000 kubičnih metrov del, za sedaj pa ima prednost posek drevja, ki ga je napadel lubadar, kar je tudi trenutno največja težava, s katero se srečuje novo državno podjetje.

»To, da po koncu veljave koncesij vsaj dva meseca ne bo razpisov za večje količine lesa, je neodgovorno. Ker so koncesije ugasnile konec junija, bi moralo novo podjetje večje razpise objaviti že aprila ali maja letos, da vmes ne bi bilo mrtvega teka. Tako pa smo nekdanji koncesionarji, pa tudi drugi prijavljeni in potrjeni izvajalci, prisiljeni čakati brez možnosti, da bi ustvarjali nujno potrebne dohodke. Mi smo zato v naših treh povezanih podjetjih število zaposlenih že zmanjšali s 145 na 129, če se bo negotovost nadaljevala, pa bomo morali odpuščati še naprej,« pravi Dušan Gradišar direktor ljubljanske družbe Gozd, ki ima v skupini še hčerinski podjetji GG Celje in Brežice. Tudi zaradi predvidenih odpuščanj so vse tri družbe že v postopku prostovoljne likvidacije.

Spravilo lesa na Postonjskem, v Prestranku. Foto: Hočevar Uroš

Sicer pa družba SiDG še ni sposobna delovati v polni meri, saj ima za sedaj od predvidenih 160 ljudi zaposlenih šele 38, kolikor so jih prezaposlili s Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Od tega je le 25 gozdarjev, zato preprosto še vedno nimajo dovolj ljudi, ki bi lahko nadzirali dela v gozdovih in prevzemali les. Razpise za dodatne zaposlitve je družba že objavila, nam je dejal Miha Marenče, in v začetku avgusta bo v SiDG zaposlenih že 127 ljudi, od tega preko 80 odstotkov gozdarjev, ki so za začetek nemotenega dela na terenu najbolj potrebni. Manjkajočih nekaj čez trideset sodelavcev bodo po Marenčetovih besedah zaposlili do konca letošnjega leta. Tudi sicer Marenče pričakuje, da bo družba SiDG v polni meri oblikovana do konca leta, že sedaj pa po njegovih besedah zagotavlja vse s predpisi določene aktivnosti.

Tudi prodaje lesa SiDG do sedaj še ni imela zagotovljene, saj bodo prve pogodbe s kupci podpisane te dni. Zanimanje kupcev je sicer precejšnje, pravi Marenče, saj so na poziv za odkup lesa dobili preko sto povpraševanj, od tega devet iz tujine. "Na podlagi tega smo vsem primarnim predelovalcem, predvsem pa tistim, ki imajo zgrajeno gozdno - lesno verigo, že poslali vzorce pogodb. Izhodišče za določitev pogodbenih cen bo naš cenik, ki je že objavljen na spletnih straneh SiDG."