Slovenski ribiči ulovili 15 ton cipljev

Gre za prvi ulov cipljev v mreže slovenskih ribičev po štirih letih in enega največjih v našem morju.

Objavljeno
09. marec 2012 17.52
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Portorož - S posebno krožno mrežo t. i. šakalevo so po večdnevnem zasledovanju ribiči jato ulovili v četrtek zjutraj in, kot kaže, je bil izplen uspešnejši, kot so sprva predvidevali - upali so na ulov od osem do deset ton cipljev, je pojasnil vodja ulova Fabio Štefe. Večji ulov je uspel pred šestimi ali sedmimi leti, ko se je v mreže ujelo okoli 22 ton cipljev.

Ciplje so našli na lokaciji, ki zanje ni najbolj običajna, saj se na mestu tokratnega ulova niso pojavili že 20 let. Jato so zajeli 300 do 400 metrov od obale med Bernardinom in portoroškim pomolom. »Očitno so ribe občutile nenavadno nizke temperature morja v letošnji zimi, saj so ciplji plavali tako tesno skupaj, da se je morje obarvalo s črno barvo, je povedal Štefe.

Ribe so se najverjetneje zaradi vremena in temperatur premaknile z območja severnoitalijanskih lagun v slovenskevode.

Obalne ribarnice so se napolnile s ciplji, del ulova pa so po starem lokalnem običaju prodajali na pomolu.

Štefe ob tem ugotavlja, da Slovenci jedo zelo malo rib, le nekje med šest in osem kilogramov na osebo. Sam sicer upa, da se bo razširila zavest, da je sveža riba izredno dobra, pa naj bo to bela ali modra riba.

Za udeležbo pri organiziranem ribolovu zimskih jat cipljev v portoroškem in strunjanskem ribolovnem rezervatu, ki traja do 31. marca, so se morali morski ribiči z veljavnim dovoljenjem za gospodarski ribolov prijaviti do srede lanskega oktobra na pristojno ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.