Slovenski vojaki brez plač: vojska kot socialna bomba

Poleg tistih, ki čez konec tedna služijo denar s sekanjem drv, jih je vse več z blokiranimi bančnimi računi.

Objavljeno
17. december 2013 21.26
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota
Ljubljana – »Pisala sem tako predsedniku države kot predsednici vlade,« nam je povedala vojakinja, ki ima zaradi prenizkih dohodkov in previsokih dajatev blokiran bančni račun in ji zato niti plače ne morejo nakazati. Ni edina. Med pripadniki Slovenske vojske je takšnih več sto.

In kaj sta ji predsednika odgovorila? Predsednica vlade nič. »Iz kabineta predsednika države pa so mi svetovali, naj si pridobim potrdila iz vseh bank v državi, da mi ne morejo odpreti računa, ter s temi potrdili odidem k delodajalcu, ki mi bo nato plačo dal v gotovini. Na roko.«

Hrano iz dobrodelnih akcij potrebujejo tudi vojaki

Obramboslovka Maja Garb z ljubljanske fakultete za družbene vede je bila v našem včerajšnjem pisanju o tem, da v Slovenski vojski poteka dobrodelna akcija Vojaki s srcem, s katero vojaki zbirajo hrano za pomoči potrebne sovojake, odločna: »To bi morala biti naloga države.«

Država oziroma domovina je tista, ki ji prisegajo naši vojaki, pa naj se »Za domovino!« razlega v kateri od domačih vojašnic ali po taboru katere od mirovnih misij po svetu. Vojaki so v službi domovine. Kakšna pa je ta do njih?

Marjan Lah, Sindikat ministrstva za obrambo: »V Slovenski vojski je odjeknila socialna bomba. To je dejstvo. Znotraj strukture imamo vojake, ki zbirajo hrano za revne, poleg tega pa imamo vojake, ki to hrano potrebujejo tudi sami.« Lah pravi, da ni redkost, ko pripadnika SV zjutraj opaziš spati v avtu pred vojašnico: »Ker nima denarja za potne stroške.«

Kompenzacija vojaških ur za delo v Avstriji

Po naših informacijah številni vojaki, ki iz takšnih ali drugačnih vzrokov ne izpolnjujejo vseh zaposlitvenih kriterijev (nižja stopnja izobrazbe od predvidene, odtegljaji plač …), vse pogosteje množično koristijo kompenzacije svojega nadurnega dela za to, da so v petek odsotni z delovnega mesta. Resnični vzrok za njihovo odsotnost je po besedah naših virov to, da odhajajo od petka do nedelje delat v Avstrijo – najpogosteje sekat drva ali opravljat druga fizična dela –, da lahko preživijo svoje družine.

Zaradi odsotnosti vojakov so številni poveljniki že postali zaskrbljeni nad usposobljenostjo svojih enot, nekateri pa govorijo celo o tem, da bo razpadel sistem, če se bodo takšne »nevzdržne razmere v Slovenski vojski« nadaljevale.

Vlada v obrambnem sektorju preveč z lahkoto varčuje

S tem se strinja tudi predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak: »Vojaki imamo plače določene enostransko z uredbo vlade brez soglasja sindikatov oziroma brez socialnega dialoga. V nepoštenem plačnem sistemu javnega sektorja o plačah vojakov namreč odločajo sindikati z najštevilnejšim članstvom; učitelji, zdravstvo ...«

Predsednik SVS je še opozoril na to, da je »minister za notranje zadeve, ki je pristojen tudi za plače v javnem sektorju«, pri zadnjem rebalansu proračuna »strokovno« poskrbel, »da se je obrambi spet vzelo, dalo pa se je notranjemu ministrstvu za plače policistov na podlagi sklenjene kolektivne pogodbe, ki pa je vojaki žal še vedno nimamo«.

Blokiran bančni račun med vojaki ni redkost

»Junija so me poklicali iz računovodstva obrambnega ministrstva z informacijo o tem, da mi ne morejo nakazati plače,« se spominja vojakinja z več kot desetletno vojaško kariero. Udeležila se je tudi Natove misije v Afganistanu. Je samska. Po kalvariji beračenja med državnimi bankami, naj ji vendarle kje odprejo račun, da ji bo delodajalec lahko nakazal plačo – malo nad minimalno –, so se je na koncu »usmilili« na poštni banki.

A če je vojakinji (podatke hranimo v uredništvu) uspelo, tega ne moremo trditi za tistih nekaj sto vojakov, ki se jim je jeseni zgodilo enako: ker so obremenjeni z dolgovi, jim računov nočejo odpreti v nobeni banki več. Takšnih vojakov je po naših podatkih okrog petsto.

Ministrstvo potrebuje več časa

Vprašanja o vzrokih za socialno bombo, ki je odjeknila znotraj obrambnega sistema, smo včeraj poslali tudi na Slovensko vojsko. Zanimalo nas je tudi, kako nameravajo urediti razmere, zaprosili pa smo tudi za pojasnilo glede (ne)usposobljenosti vojakov. Pozno popoldne so nas poklicali in prosili, naj zaradi priprave temeljitih in korektnih odgovorov nanje počakamo še en dan.