Slovenski vojaki končali delovanje v misiji Isaf v Afganistanu

V Heratu na zahodu Afganistana so opravljali naloge svetovanja afganistanskemu inženirskemu bataljonu.

Objavljeno
07. maj 2014 14.52
Posodobljeno
07. maj 2014 14.52
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA

Ljubljana − V Slovenijo se je v ponedeljek vrnilo 28 pripadnikov 20. slovenskega kontigenta v silah Isaf v Afganistanu. Slovenski vojaki so tako končali deset let sodelovanja v operaciji Isaf v Afganistanu. V deželi pod Hindukušem sicer do konca junija ostajajo še štirje pripadniki, na zaključek misije Isaf konec leta pa bosta počakala dva.

Slovenski vojaki so se tako po odločitvi obrambnega ministra Romana Jakiča iz Afganistana vrnili mesec dni prej, kot je bilo prvotno načrtovano. V Heratu na zahodu Afganistana so sicer opravljali naloge svetovanja afganistanskemu inženirskemu bataljonu, korpusnemu poveljstvu in policijskim enotam afganistanskih varnostnih sil ter zagotavljali nacionalno logistično podporo.

Delovali so tudi v sestavi poveljstev sil Isaf, kjer bodo štirje pripadniki Slovenske vojske delo nadaljevali do druge polovice junija − dva v Kabulu in dva v Heratu. Misija v Kabulu se bo nato zaključila, v poveljstvu Isafovih sil na zahodu v Heratu pa bo še zadnja menjava in še dva pripadnika bosta počakala na konec misije Isaf.

Misija se je uspešno zaključila

»Ostajamo torej do konca v Heratu z našimi zavezniki, predvsem Italijani, in z njimi bomo konec leta zaključili misijo, kot je bilo predvideno. Torej skupaj noter, skupaj ven. Slovenska zastava se bo spustila skupaj z drugimi 31. decembra 2014,« je za STA povedal načelnik generalštaba SV, generalmajor Dobran Božič.

»Bil sem ponosen na vse naše fante in dekleta v zadnjih desetih letih po opravljeni nalogi. Po drugi strani pa moram priznati, da sem tudi žalosten, saj je bila to misija, ki je dala veliko kvalitet Slovenski vojski. Ampak misija se je uspešno zaključila, vsaj za slovenske pripadnike, torej vsi so se vrnili domov v enem kosu,« je dodal načelnik.

Pojasnil je še, da je Slovenska vojska tudi že uspešno umaknila vso oborožitev in opremo iz Afganistana. »Tako rekoč smo glavnino vse opreme uspešno vrnili že lani septembra,« je pojasnil načelnik Božič. Vrnjeni so bili tudi osemkolesni oklepniki (svaruni oziroma patrie), še zadnje kose opreme pa so pripeljali v ponedeljek z Natovim transportnim letalom C-17, je dodal.

Misija »post-Isaf« formalno še visi v zraku

S tem se praktično zaključuje sodelovanje Slovenske vojske v operaciji Isaf, ki se uradno zaključuje s koncem leta. Misija se je uradno zagnala po strmoglavljenju talibanskega režima konec leta 2001, slovenski vojaki pa so se ji pridružili leta 2004. Skupno je po podatkih SV v silah Isaf sodelovalo 1296 slovenskih vojakov in vojakinj.

Misiji Isaf naj bi sledila nova zavezniška misija, ki pa naj bi bila namenjena predvsem mentoriranju in svetovanju afganistanskim varnostnim silam, ne pa bojnemu delovanju. Toda ta misija »post-Isaf «formalno še visi v zraku, saj Afganistan še ni podpisal ustreznega sporazuma; po pričakovanjih naj bi to storil novi predsednik, ki pa še ni znan, saj volilni proces še ni zaključen.

Kot je pojasnil Božič, se v SV na to misijo »pripravljajo, tako kot naši zavezniki. Imamo strukture, ki so sposobne opraviti naloge, ampak še čakamo na odločitev politike. Zato kakih večjih načrtovalnih aktivnosti tudi nismo začeli. Dokler nimamo jasne usmeritve politike torej ne želimo ničesar prejudicirati,« je poudaril.

Afganistance zanimajo zdaj predvsem specialne sile

Sicer pa potekajo pogovori, da bi bila Slovenija prisotna z do 15 pripadniki, ne nujno zgolj vojaki, je še pojasnil Božič in dodal, da si podobno kot drugi zavezniki v Natu želi, da bi bil omenjeni sporazum čim prej podpisan in da potem lahko sprožijo ustrezne priprave na misijo.

»Vloga naših koalicijskih sil pa bi bila izključno pomoč pri usposabljanju in mentoriranje. In še to v manjšem obsegu kot danes, ko si z afganistanskim vojakom, ki si ga mentoriral in učil, odšel tudi na izvajanje aktivnosti, torej z ramo ob rami. Tega zdaj ne bi bilo več,« je še pojasnil načelnik.

»Tudi Afganistance sicer zanimajo zdaj predvsem specialne sile, združeno bojevanje, torej načrtovanje združene uporabe topništva, letalstva, se pravi bolj kompleksne zadeve,« je še dodal.