Smrdečih odpadkov do junija ne sme biti več

Prihodnji teden ponovni tehnični pregled za MBO na Mali Mežakli. Prebivalci obupani, občina ni.

Objavljeno
20. januar 2017 19.53
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Stanovalci okoli odlagališča Mala Mežakla bodo morali še najmanj nekaj mesecev živeti v smradu zaradi nepredelanih in začasno skladiščenih odpadkov, ki se nabirajo ob objektu za mehansko-biološko obdelavo (MBO), čeprav so jim odgovorni v družbi Ekogor že jeseni zagotovili, da bodo težavo v najkrajšem mogočem času odpravili.

Okoljska inšpekcija, ki je na podlagi prijav na deponiji opravila nadzor, je družbi Ekogor naložila, da mora odpadke predelati do konca maja, sicer jo bodo kaznovali. Glede na količino odpadkov in zmogljivost predelave 40.000 ton na leto bo to morda izvedljivo le, če ne bo zapletov pri tehničnem pregledu naprav za MBO. Kot zagotavlja direktor Ekogora Ivan Hrženjak, bodo naredili vse, da bodo okoli 5000 ton odpadkov predelali do konca maja in s tem občutno omejili širjenje smradu. »Pojasnila so enaka že ves čas, a še naprej močno smrdi,« po dveh letih življenja v smradu pravi Simona Demšar, ki stanuje neposredno pod odlagališčem in obljubam ne verjame več.

V drugo do uporabnega dovoljenja?

Za prihodnji četrtek je predviden ponovni tehnični pregled za pridobitev uporabnega dovoljenja za objekt MBO, in kot trdi Hrženjak, so dokumentacijo dopolnili in odpravili vse nepravilnosti, ki jih je zahtevala tehnična komisija na prvem pregledu 14. decembra lani. Hrženjak je med pomanjkljivostmi, ki so jih odpravili, omenil označitev dovozne poti za kamione, ureditev okolice, predvsem pa dopolnitev projektne dokumentacije.

Podjetje Erico Velenje je za Ekogor opravilo prve preizkuse delovanja MBO. Informacije o rezultatu meritev odvzetih vzorcev predelanih odpadkov so dobre, pravi Hrženjak, ki formalni dokument, ki bi njegovo izjavo potrdil, še pričakuje.

Če bodo pridobili uporabno dovoljenje v začetku februarja, bi lahko do konca maja predelali vse skladiščene odpadke in s tem odpravili vzrok za smrad, pravi Hrženjak: »Hitreje ne gre.« K lovljenju roka jih zavezujejo tudi finančne kazni, ki jih bodo morali plačati, če odpadkov do roka ne bodo predelali. Višina kazni je prvi mesec 10.000 evrov, drugi mesec 40.000 evrov, tretji mesec 80.000 evrov, pravi Hrženjak in dodaja, da jih tudi kazni silijo, da rok ujamejo.

»Občina nas ignorira«

Uroš Bučar, direktor komunalnega podjetja Jeko-in, ki upravlja odlagališče, pravi, da je odlagalno polje prekrito s posebno folijo, ki naj bi preprečevala širjenje smradu. Da omogočijo nalaganje, jo odkrijejo le deloma. Kljub vsem ukrepom se bo smrad še lahko pojavljal, a ne več kot nekajkrat na leto, pričakuje Bučar, ki verjame napovedim Ekogora o skorajšnjem začetku predelave. Simona Demšar je kritična tudi do občine Jesenice, ki »nas ignorira«. Na občini so povedali le, da »kot lokalna skupnost želijo in pričakujejo, da bo stvar čim prej urejena, da pa je to v pristojnosti koncesionarja«.