Smučarsko sezono lahko rešijo počitnice

Zaradi visokih temperatur in neugodnih vremenskih razmer žičničarji za načrti.

Objavljeno
02. februar 2016 22.02
Blaž Račič, Blaž Močnik, Brane Piano
Blaž Račič, Blaž Močnik, Brane Piano
Kranjska Gora – Žičničarji so z januarskim obiskom smučišč po besedah sekretarja združenja žičničarjev Danila Breclja deloma zadovoljni, decembrski obisk pa je bil precej pod načrti. Nadaljevanje zimske sezone in obisk sta v pričakovanju šolskih počitnic zelo odvisna od vremena.

Decembra je bilo na slovenskih smučiščih ob neugodnih vremenskih razmerah in skromnih snežnih padavinah od 30 do 50 odstotkov manj smučarjev, kot je bilo pričakovano, pravi Danilo Brecelj, medtem ko je bil obisk smučišč januarja povprečen. Za ta mesec imajo žičničarji velika pričakovanja zaradi zimskih počitnic, zato upajo, da jim bo vreme naklonjeno in bodo sezono končali z najmanj 1.100.000 prepeljanimi smučarji, kar bi bilo v okviru povprečja. S tem bi bili ob danih razmerah zadovoljni, pravi Brecelj, ki je kot svetlo točko letošnje sezone omenil Roglo.

Na Rogli so do konca januarja imeli že 65 smučarskih dni in 76.349 smučarjev, to je 15,5 odstotka več kot v istem obdobju prejšnjo zimo. Kljub topli zimi z malo padavinami imajo do 55 centimetrov naravnega in tehničnega snega, obratujejo vse naprave. Snega niso mogli zagotoviti edino za tekaške proge, ki pa jih urejajo.

Na Krvavcu hodijo po robu

Na Voglu, kjer so v celoti odvisni od naravnega snega, so januarja uredili večino prog (snežna odeja je debela od 20 do 30 centimetrov) in našteli skupaj 12.000 smučarjev, to je za 30 odstotkov manj kot januarja lani, je povedal direktor smučišča Boštjan Mencinger. Zdaj podobno kot v drugih smučarskih centrih z optimizmom spremljajo vremensko napoved in upajo, da se bodo napovedi uresničile in da bo do konca tedna zapadlo okoli pol metra snega. Februar s šolskimi počitnicami je ključen, je dodal Mencinger.

Na Krvavcu, kjer obratuje večina naprav, je vsa zima na meji, pravi Luka Vraničar iz RTC Krvavec. Za zdaj analize obiska še niso naredili in še nimajo podatkov o številu prepeljanih smučarjev. Ker v dolini ni občutka, da je zima, je na smučišču smučarjev manj, še izpostavljajo na Krvavcu. K sreči tehnični sneg bolje kljubuje višjim temperaturam in vlagi, je dejal Vraničar in dodal, da imajo zato predvsem več dela in stroškov.

Umetno bela Kranjska Gora

V Kranjski Gori so prve naprave pognali zgodaj, že 27. novembra, od takrat so našteli 75.000 smučarjev ali petino več kot prejšnjo sezono. Toda stroški strojne izdelave snega so že na polovici sezone presegli 250.000 evrov, kar predstavlja približno desetino letnega prometa družbe iz leta 2014, je povedala Klavdija Gomboc iz RTC Žičnice Kranjska Gora. To je tudi vzrok, da je sezona podpovprečna v primerjavi z drugimi dobrimi sezonami iz preteklosti. Na vprašanje, ali dobavitelje res plačujejo s smučarskimi vozovnicami, je Gombočeva pojasnila, da lahko, »če se dobavitelji tako odločijo, prodamo smučarske vozovnice in potem medsebojne zneske zapiramo s kompenzacijo, kot je navada v poslovnem svetu«. Turistične postelje v Kranjski Gori so dobro zasedene predvsem zaradi številnih prireditev v Kranjski gori in Planici, in kot pravi direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav, so bile minuli mesec povprečno zasedene, kar pomeni okoli 54.000 prenočitev.

Razmeroma visoke temperature in mehka snežna podlaga pretirano ne motijo, je dejal Branko Car, ki v Kranjski Gori z družbo preživlja počitnice. Na smuko se odpravi bolj zgodaj, ko je podlaga trša, je razložil in še ocenil, da so proge glede na razmere dobro urejene.

Tudi Pohorje čaka naravo

Na Mariborskem Pohorju je smučarjev manj, stroški pa so enaki kot običajno, je povedal Andrej Verlič iz Marproma, ki ugotavlja, da imajo za 400.000 evrov manj prometa kot lani. Glavni del sezone – šolske počitnice – jih še čaka, pravi Verlič. »Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, rezultat pa je takšen, kakršnega je odobrila narava.«

V hladnem obdobju so v smučarskem centru Cerkno pripravili dovolj snega, saj so zasnežili šest od sedmih prog. Hotel Cerkno ima približno 70-odstotno zasedenost, obeti pa so spodbudni vse do sredine marca. V zadnjih dneh je zaradi vremena upadel obisk dnevnih smučarjev. Ne glede na zimo poslujejo, kakor so načrtovali, je pojasnil prodajnik Hotela Cerkno, ki upravlja tudi smučišče, Borut Pirih. »Če se februarja izide še z vremenom, bomo lahko govorili o zelo dobri sezoni,« je dodal.