Smučišče Kalič nad Postojno po letih zanemarjanja postalo dom vandalov

Banke potencialnemu investitorju Truglasu niso odobrile posojila, čeprav je imel zanimiv načrt za ureditev smučišča.

Objavljeno
22. januar 2012 20.01
Posodobljeno
23. januar 2012 11.00
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Kalič – Gostinski objekt in naprave na Kaliču so v še slabšem stanju kot pred letom dni. Ker ni snega in ni obiskovalcev, ga obiskujejo le vandali. Edini resni kupec, športni delavec Karel Truglas, od bank ni mogel dobiti 1,8 milijonov evrov posojila, novih kupcev pa ni.

Restavracija na Kaliču je ta hip takšna, kot bi jo oplazila vojna. Vandali so iz restavracije in drugih objektov že odnesli, kar je bilo vrednega, zlasti kovine.

Odkar so naprave na štirih smučiščih zadnjič pognali, mineva šest let, poslopje pa je vsako leto bolj uničeno. Lastnica objektov in 13.000 kvadratnih metrov zemljišča na Kaliču je Terra firma iz Pulja, nekdanji nepremičninski sklad, s Kaličem pa upravlja družba Lepi kraji, ki ima ljubljanski naslov. Na vprašanje Dela, kako lahko to dopustijo in kaj nameravajo s propadajočimi objekti, je Aleš Winkler, direktor družbe Lepi kraji, pojasnil, da je hišo na dostopnem, a osamljenem kraju zelo težko varovati, zato so jo začeli pred približno mesecem dni prazniti.

Če drži, da se z investitorji ni bilo mogoče pogovarjati, dokler ni bil sprejet nov občinski prostorski načrt, pa je ta veljaven od jeseni 2010 in podlage za obnovo in širitev obstajajo. Občina Postojna je Kalič v tem načrtu na predlog lastnika opredelila kot celoletno turistično destinacijo in dopustila povečanje hotela ter zgraditev novih spalnih zmogljivosti. »Projekte za obnovo pripravljamo, pogovarjali smo se z več potencialnimi investitorji, ki jih je sedanja kriza morda odvrnila, a se pogovori nadaljujejo. Potrebna so namreč velika vlaganja, saj je bil objekt zgrajen leta 1974. Iščemo soinvestitorja, mogoča pa je tudi prodaja,« je zatrdil Winkler, ki pa na vprašanje, čemu vsaj ne pometejo razbitega stekla in objekt zasilno uredijo, ni odgovoril.

Kot eden resnih kupcev Kaliča se je že lani v medijih pojavljal predsednik Carving Cluba Slovenija Karel Truglas, znani primorski športni zanesenjak iz Portoroža. Na vprašanje Dela, kako so se končala njegova prizadevanja za nakup, je odgovoril, da se je iz zadeve umaknil, ko je ugotovil, da posluha za njegov projekt pri bankah ni.

»Kalič ima odlično lego tudi z vidika Obale in Trsta. Postal bi lahko center za popoldansko in nočno smuko. Deloval bi lahko enajst mesecev na leto, s šestimi snežnimi topovi bi bili sposobni vsa štiri smučišča zasnežiti v 48 urah, vsa bi tudi osvetlili. En bazen za vodo smučišče že ima, drugega bi zgradila in souporabljala vojska. Ena proga ima homologacijo za progo Fis za slalom. Uredili bi poligon za trening otrok, tekaške proge proti Rakovemu Škocjanu, skratka, to bi bil res lep smučarski center. Če bi bilo 120 ležišč v desetih hiškah z apartmaji 90 dni zasedenih, bi posojilo lahko brez težav vrnili v 20 letih. Potreboval sem 1,8 milijona evrov, posojilo sem želel dobiti na pošten način, toda pri nas ni posluha za dobre projekte, še zlasti ne, če nimaš pravega priimka,« je povedal Karel Truglas.