Smuka že čez nekaj dni?

V vseh največjih slovenskih smučarskih središčih (Mariborsko Pohorje, Krvavec, Kranjska Gora, Kanin, Vogel, Cerkno, Rogla) napovedujejo začetek sezone bodisi za konec tega tedna ali v sredini prihodnjega meseca.

Objavljeno
28. november 2010 11.28
Mateja Gruden
Mateja Gruden
Na petih smučiščih, ki jih zasnežujejo s kompaktnim snegom, snežni topovi že bobnijo, proge pa bodo nared, če bo le vreme vzdržalo oziroma bo dovolj hladno in ne prevlažno. Na Kaninu in Voglu, kjer so povsem odvisni od naravnega snega, pa seveda upajo na daljše sneženje.

Cene smučarskih vozovnic so znane že dalj časa. Podražili so jih na Mariborskem Pohorju, kjer bo v tej sezoni dnevna vozovnica za odrasle za poldrugi evro dražja kot v prejšnji (29,50 evra), na Krvavcu, v Kranjski Gori in na Rogli pa bo dražja za evro (29 evrov). Na Kaninu, Cerknem in Voglu bodo cene enake kot lani – na prvih dveh 28 evrov, na slednjem 26.

Ponekod se je predprodaja vozovnic že končala, drugod so še mogoči nakupi po nižjih cenah. Do konca tega meseca bodo dnevne vozovnice cenejše na Cerknem in Kaninu (za 15 odstotkov) in na Voglu (za 20 odstotkov). Na Mariborskem Pohorju bo do 17. decembra dnevna vozovnica 27 evrov, v Kranjski Gori bo do 19. decembra cenejša za 10 odstotkov. Na Krvavcu in Rogli se je predprodaja že iztekla.

Večjih novosti na največjih slovenskih smučiščih v novi sezoni povečini ne bo. Razen na Mariborskem Pohorju, kjer končujejo gradnjo spodnje postaje krožne kabinske žičnice, na Krvavcu so napovedali večerno sankanje ob petkih in sobotah, na Rogli uporaba tekaškega poligona ne bo več brezplačna ... Smo pa v naših največjih smučarskih središčih povprašali, kje vidijo svoje ključne konkurenčne prednosti v primerjavi z drugimi.

S čim posekajo konkurenco?

Na največjem slovenskem smučišču, Mariborskem Pohorju (skupaj z Areškim), s skupaj nekaj več kot 40 kilometri prog in nekaj več kot dvajsetimi žičniškimi napravami, se bo smuka predvidoma začela 17. decembra; lani so proge odprli 18. decembra (zaprli so jih 5. aprila). Sicer pa Mariborčani menijo, da je njihova ključna konkurenčna prednost v tem, da so edino mestno smučišče in da do spodnje postaje gondole pripelje mestni avtobus, namenili pa so se tudi okrepiti ponudbo po smučanju, ki v Sloveniji na splošno precej zaostaja, za še zlasti avstrijskimi smučišči.

V treh središčih – Kranjski Gori, na Cerknem in Rogli – menijo, da njihova ponudba še zlasti ustreza družinam z otroki. »Postavili smo tretji brezplačni otroški trak – ob vlečnici Kolovrat v Podkorenu,« je povedala Klavdija Gomboc iz podjetja RTC žičnice Kranjska Gora. »Imamo že dva v Kranjski Gori, sicer pa so naši tereni tam nasploh primerni za začetnike, za družinsko smuko. Precej poudarka je tudi na otroški animaciji, imamo zunanji otroški vrtc, letos smo vanj postavili še dodatna igrala ...« V Kranjski Gori upajo, da se bo pri njih sezona začela ta petek; lani se je komaj 19. decembra (tudi v drugih središčih so zaradi neugodnega vremena začenjali razmeroma pozno), končala pa se je konec marca.

Na Cerknem bodo proge odprli predvidoma v soboto, 11. decembra, je povedala Renata Bajt Kovač, direktorica Hotela Cerkno. »Če bo ustrezno hladno in ne prevlažno, lahko v sedmih do desetih dneh zasnežimo vse proge. Lani smo jih odprli šele v drugi polovici decembra, zaprli pa v začetku aprila.« Tudi pri njih se razvojna vizija navezuje na družinsko smuko: »Postati si želimo najboljše družinsko smučišče in se razvijamo v tej smeri, od prog, ki ustrezajo začetnikom, do otroških vrtcev in animacije, dela z otroki in mladimi; lani smo odprli snežni park, ki je zanimiv zlasti za najstnike.«

Za do otrok (in družin) prijazno smučišče se oznanja tudi Rogla. »Poleg prog, primernih zanje, smo letos odprli tematsko progo – vasico, v kateri se otroci smučajo skozi hiške, ki so recepcija, hotelska soba, restavracija ... Tako spoznavajo turizem, delovanje smučarskega središča,« je pojasnil Damjan Pintar, direktor Uniturja, pod okrilje katerega spada Rogla. Zamisel so si »sposodili« od Skandinavcev. Pintar je med konkurenčnimi prednostmi Rogle poudaril še najdaljši (1100 metrov) fun-park v Evropi, tekaški poligon, uporaba katerega letos ni več zastonj (tekaška dnevna karta za odraslega je 4 evre), eskimsko restavracijo ... Pa seveda tesno povezanost s Termami Zreče v dolini. Na Rogli so minuli teden delovali vsi sistemi za zasneževanje, Pintar pa napoveduje odprtje smučišča v petek, 3. decembra. Lani so sezono začeli 20. decembra, končali so jo v začetku aprila.

Na Krvavcu so snežne topove pognali že pred mesecem, ob prvi zadostni ohladitvi oziroma ustreznem vremenu. A nenadna otoplitev je odprtje sezone premaknila. »Proge bi lahko odprli ta petek, če bodo razmere ugodne. Upamo na naravni sneg, sicer bomo zasneževali umetno,« je povedal Luka Vrančič iz podjetja RTC Krvavec. Kot ključno prednost Krvavca je navedel – terene za boljše, zahtevnejše smučarje. »Saj se trudimo razvijati ponudbo tudi za malčke, ampak naklon in urejenost prog vendarle ostajata naša glavna prednost. No, pa seveda bližina Ljubljane in Kranja,« je pojasnil in dodal, da poskušajo čim bolj razgibati dogajanje na smučišču – z golfom na snegu, zabavami v eskimski vasi, »letos bomo začeli lov za izgubljenim zakladom, konec sezone bodo spet tradicionalni skoki čez vodo ...« Krvavec je bil v prejšnji sezoni odprt od 13. decembra do 2. maja.

»Naravni sneg in prekrasna panorama,« je bil takojšen odgovor Tomaža Šumija, direktorja Žičnic Vogel na vprašanje, s čim zmore Vogel konkurirati drugim. Poleg Kanina je edini med večjimi, ki nima sistema za umetno zasneževanje. Lani so tako sezono začeli šele 8. januarja; končali so jo 13. aprila. Letos so tudi končno dočakali novi zakon o Triglavskem narodnem parku (TNP), ki bo temelj za nadaljnji razvoj smučišča. Načrtujejo skoraj podvojitev dolžine prog (zdaj 18 kilometrov) in nove žičnice.

Na Kaninu upajo na odprtje sredi meseca; prej kot lani, ko so sezono začeli po božiču (končali so jo s prvomajskimi prazniki). Sicer pa kot najpomembnejše v svoji ponudbi navajajo višino (Kanin je edino visokogorsko smučišče v Sloveniji) in naravni sneg ter poglede, ki v lepih dneh sežejo do morja.