Smuko bi začasno reševali na Kozjem hrbtu

V Bohinju načrtujejo začasno oživitev vlečnice na Kobli, saj novega smučišča 2864 letos še ne bo.

Objavljeno
03. junij 2015 00.44
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Bohinjska Bistrica – Na načrtovanem smučišču 2864 letos še ne bo mogoče smučati, zato v Bohinju razmišljajo, da bi začasno usposobili vsaj vlečnico Kozji hrbet na nekdanjem smučišču Kobla, čeprav sta občina Bohinj in ŽTG Kobla v sodnem sporu, ki se bo na okrožnem sodišču v Kranju nadaljeval v četrtek.

Družba ŽTG Kobla je pred desetletji tik ob smučišču Kozji hrbet uredila makadamsko parkirišče in postavila objekt s smučarskim servisom in blagajno. Po končani denacionalizaciji je občina Bohinj to zemljišče dobila vrnjeno v naravi. Zdaj ŽTG Kobla od občine terja povrnitev vlaganj, občina pa po besedah župana Franca Kramarja zahtevek zavrača, ker da so vlaganja že amortizirana.

Direktor ŽTG Kobla Peter Žnidar pravi, da sodni spor ne bi smel vplivati na iskanje začasne rešitve za zimsko sezono v Bohinjski Bistrici. Po treh letih od zaprtja smučišča Kobla si prizadevajo, da bi delovala vsaj vlečnica Kozji hrbet tik nad Bohinjsko Bistrico, pravi Franc Kramar. Tudi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus ugotavlja, da pozimi v Bohinjski Bistrici potrebujejo delujoče smučišče. Vlečnica Kozji hrbet bi lahko pomenila dodatno spodbudo za gradnjo smučišča 2864, meni Langus.

Koncesijo lahko podeli država

Župan je povedal, da je družbi ŽTG Kobla koncesija prenehala veljati. Pristojnost občine je, da lahko podeli novo koncesijo za vlečnico, medtem ko koncesijo za sedežnico lahko podeli le ministrstvo za promet, je razložil Kramar. Zanimanje za podelitev koncesije za vlečnico v Bohinju obstaja, pravi župan, ki bo občinskemu svetu ob predlogu rebalansa proračuna predlagal, naj občina novemu koncesionarju zagotovi 20.000 evrov.

Denar bi koncesionar namenil za tehnične preglede oziroma za pridobitev dovoljenj za obratovanje vlečnice Kozji hrbet. Peter Žnidar pravi, da bi ŽTG Kobla s pridobljeno občinsko koncesijo lahko oddala del naprav na smučišču v najem tretji osebi. Z lokalnimi turističnimi akterji in z občino že iščejo rešitev, je zatrdil Žnidar.

Negotova usoda

Zamisel o usposobitvi vlečnice Kozji hrbet načeloma podpira tudi Boštjan Čokl, ki kot investitor načrtuje gradnjo novega smučišča 2864. A je ob tem povedal, da bo, kdorkoli bo že pridobil občinsko koncesijo za vlečnico, moral upoštevati nekatere njegove zahteve. Podrobnosti o tem ni razkril.

Čokl je bil redkobeseden tudi o postopku za pridobitev gradbenega dovoljenja za novo smučišče 2864 in o vlogi za državno sofinanciranje projekta, ki jo je gospodarsko ministrstvo januarja zavrnilo, Čokl pa je napovedal ponovno kandidaturo za državno sofinanciranje 50-milijonskega projekta. »O vsem boste obveščeni pravočasno,« je dejal. Potrdil je le, da do letošnje zime novih naprav in smučanja na novem smučišču v Bohinju še ne bo, čeprav je še marca, potem ko je upravno sodišče odpravilo gradbeno dovoljenje za smučišče 2864, začetek gradnje napovedal za ta mesec, torej junij. »Upam, da bomo lahko začeli graditi prihodnje leto,« je včeraj dejal Čokl.

Pomisleki, a tudi iskanje skupne rešitve

Peter Žnidar je skupaj z lastnikom Koble Janezom Bogatajem še pred časom zavračal Čoklove zamisli za gradnjo novega smučišča in ga pogojeval z nekaterimi zahtevami smučišča Kobla. Bogatajeve predloge (kakršen je bil predlog, da bi v okviru investicije za novo smučišče Čokl odkupil del starih naprav s Koble) je Čokl odločno zavračal.

O Čoklovih namerah in načrtih ter o odnosu ŽTG Kobla do te investicije Žnidar včeraj ni hotel govoriti, čeprav se njegove zdajšnje izjave v primerjavi s prejšnjimi izjavami zdijo bolj spravljive . »Interes je, da pridemo do rešitve« in »interes vseh je, da se zadeva uresniči«, je dejal Peter Žnidar. Ocenil je, da je ponovni zagon vlečnice na smučišču Kozji hrbet izvedljiv, zato pa je »v kraju treba stopiti skupaj«. Kako se bo rešil sodni spor z občino ni hotel napovedati, dejal je le, da bi na sodišču radi uredili status parkirišča, blagajne in drugih objektov, ker zadeve niso urejene.