Sneg bo pregnal pomlad

Zapadlo naj bi nekaj centimetrov mokrega snega, debelina snega pa se bo večala z nadmorsko višino.
Fotografija: Največ snega bo na Gorenjskem in Notranjskem. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Največ snega bo na Gorenjskem in Notranjskem. FOTO: Mavric Pivk

Že je dišalo po pomladi, a spet v naše kraje prihaja sneg. Zapadel bo v ponedeljek, odšel pa naj bi do konca tedna. »K nam prihaja intenzivna, a tudi kratkotrajna vremenska fronta,« je sporočil dežurni vremenski prognostik Benedikt Strajnar.



»Bliža se nam hladna fronta, ki je bila v nedeljo nad Francijo in se hitro pomika proti vzhodu. Naše kraje bo dosegla v ponedeljek zjutraj in se bo tekom dneva pomikala proti jugu, meja sneženja pa se bo hitro spuščala,« je povedal dežurni vremenoslovec pri Agenciji RS za okolje (Arso).


 

V hribih do 15 centimetrov snega


Na severu Slovenije bo sneg padal že v ponedeljek zjutraj. Drugje bo sprva še toplo, toda z ohladitvijo bo sredi dneva sneg pričel padati po vsej Sloveniji. »Na Gorenjskem in na Notranjskem bo padal do nižin, zapadlo naj bi nekaj centimetrov mokrega snega, debelina snega pa se bo večala z nadmorsko višino. V hribovitem delu lahko tako zapade od pet do petnajst centimetrov snega,« napoveduje Strajnar.

Pozorni bodite predvsem na razmere na cesti. FOTO: Roman Šipić
Pozorni bodite predvsem na razmere na cesti. FOTO: Roman Šipić


Padavine naj bi oslabele do večera, glavnina že sredi dneva. V torek bo spet suho, padavine bodo zgolj še na jugo-vzhodu države. »Ohladitev bo trajala nekaj dni. V sredo in v četrtek bo še hladno, toda od srede naprej bo spet več sonca, zrasle bodo tudi dnevne temperature. Sneg se bo zato hitro stalil,« je rekel dežurni prognostik.



V nedeljo je bila še velika požarna nevarnost. Foto Arso
V nedeljo je bila še velika požarna nevarnost. Foto Arso

 

Konec tedna spet pomlad


Predvidoma v ponedeljek popoldne bo na Primorskem zapihala tudi burja, ki naj bi vztrajala do konca tedna. Ker so ponekod že začela cveteti sadna drevesa, bo majhna nevarnost za pozebo.

Sneg bo torej kratkotrajen, vendar zelo dobrodošel, da namoči suha tla in občutno zmanjša požarno ogroženost. Konec tedna bo spet toplo in sončno.

Komentarji: