Sneg, burja in poplave

Sneženje bo čez dan ponehalo. Na Goriškem še vedno izredne razmere. Na Celjskem je poplave preprečilo sneženje.

sob, 27.10.2012, 22:20; spremenjen: 11:15
Dragi bralci, če ste z Goriške ali katerega drugega območja v Sloveniji, ki zaradi močnega deževja poplavlja, nam lahko pomagate pri obveščanju. Vaše prispevke, fotografije ali videoposnetke, bomo objavili. Pošljite jih na naslov tuditi@delo.si.

Ljubljana/Nova Gorica - Sneženje po Sloveniji se je nekoliko umirilo. Ponekod je sneg prešel v dež, na cestah je zaradi poplav oviran promet.

Poplave na Goriškem pustile razdejanje

Huda ura ob izteku sobote se na širšem Goriškem območju na srečo ni ponovila tudi ponoči, zato so se razmere nekoliko umirli, poroča tamkajšnja civilna zaščita. Hudourniki in manjši vodotoki so se začeli umikati, a je v spodnjem toku začela naraščati reka Vipava.

Številni prostovoljni in poklicni gasilci s praktično celotne Primorske so bili polno zaposleni, saj je voda zalivala stanovanjske objekte, poslovne prostore, podjetja, kletne prostore bolnišnice v Šempetru skupaj z zelo pomembno energetsko enoto.

Skupno so razdelili in uporabili približno 5000 protipoplavnih vreč. Zaprtih je bilo veliko cestnih odsekov med Novo Gorico, Šempetrom, Vrtojbo, Renčami, Vogrskim, Mirnom, Kostanjevico, Ajdovščino in Kanalom ob Soči. Kljub temu so gasilci morali kar nekajkrat reševati voznike in vozila, ki so obtičala v naraslih vodah na cestah, poroča CZ. Večina cest je zdaj že prevoznih, zaradi plazu pa še naprej ostaja zaprta cesta iz Šempetra proti Marku. 

Trenutno gasilci črpajo vodo iz kletnih in drugih prostorov stanovanjski in drugih objektov. Na Ajdovskem je voda poleg prostorov gimnazije zalila tudi tamkajšnjo knjižnico. V naselju Potoki pri Dornberku je ogrožen stanovanjski objekt.

Gasilci so doslej opravili že več kakor 300 intervencij. »Podatkov o nastali škodi še ni, kajti doslej so bili vsi napori vseh služb usmerjeni v reševanje in pomoč ljudem. Več časa za ocenjevanje bo v prihodnjih dneh, zagotovo pa škoda ne bo majhna, saj je bilo prizadeto širše območje ob reki Vipavi in njenih pritokih,« je ocenil poveljnik CZ Severna Primorska Samo Kosmač.

Sneženje je na Celjskem preprečilo večje poplave

Svinja pri Celju je ponoči začela upadati, saj je nočno sneženje v višjih legah zmanjšalo odtok voda v povodje. V nedeljo dopoldan je bilo zato v Savinjski regiji še največ težav zaradi odpravljanja težav zaradi sinočnjih meteornih voda ter zaradi jutranjega loma drevja, na katerega se je oprijemal sneg, ob prometnicah.

Sicer pa so gasilci včeraj in ponoči morali posredovati v Topolšici zaradi zamašenih jaškov, na lokalni cesti Grušovje−Perovec v občini Slovenske Konjice, kjer je veter podrl drevo preko lokalne ceste, v naselju Potok v Nazarjah, kjer je voda zalila kletne prostore štirih hiš, podobno pa je bilo tudi na Mizarski cesti v Slovenskih Konjicah, v naselju Dobrovlje v občini Zreče in v Trnovljah pri Celju.

Večji zastoji so bili v prometu. Malo pred polnočjo je voda zalila podvoz pod avtocesto na lokalni cesti Pirešica−Ložnica v občini Žalec in podvoz na cesti Zagrad−Celje v Pečovniku pri Celju. Ob enih ponoči je voda zalila tudi regionalno cesto Velenje−Arja vas v Veliki Pirešici. Približno ob istem času je poplavilo tudi 200 metrov ceste med Grajsko vasjo in Kapljo vasjo v občini Prebold. Potem so ponoči vode še malo narasle in ob pol treh ponoči je reka Savinja zalila podvoz Marija Gradec v Laškem, voda je poplavila cesto med Rimskimi toplicami in Globokim, zatem pa je podtalnica zalila še kletne prostore Zdravilišča Laško.

Reke in morje bodo poplavljali

Reka Krka je začela poplavljati v jutranjih urah. Danes do večera bo še naraščala in poplavljala v večjem obsegu. Poplavljene površine na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo danes čez dan povečevale.

Ljubljanica s pritoki na Ljubljanskem barju, Sava v Zasavju in na Krško-Brežiškem polju in Kolpa poplavljajo in še naraščajo. Naraščanje se bo čez dan umirilo.

Pretoki rek po vsej Sloveniji so veliki. Poplavljajo reke Vipava s pritoki, Idrijca s pritoki, Reka, Poljanska Sora in Sora, Gradaščica, Pšata in manjši vodotoki na Domžalskem polju, vodotoki na širšem celjskem območju, Dravinja, Mestinjščica, Sotla in manjši vodotoki v Posotelju. Poplavljene površine ob reki Vipavi so večje od običajnih in se bodo zadrževale še tekom dneva. Omenjene reke so zgodaj zjutraj dosegle najvišje pretoke in že počasi upadajo.

Padavine naj bi čez dan oslabele, popoldne pa ponehale


Po napovedih meteorologov bodo padavine danes dopoldne oslabele. Čez dan bo ponekod v notranjosti občasno še rahlo snežilo, po nižinah deloma rahlo deževalo. Tudi v noči na ponedeljek in nato dopoldne se ponekod še obeta rahlo sneženje, popoldne pa bodo padavine postopno ponehale. Burja bo slabela.

Vendar pa na Arsu obenem opozarjajo, da bo dopoldne ob sneženju v notranjosti Slovenije možen pojav snegoloma. Na Primorskem pa bo pihala burja, ki bo v sunkih predvsem v Vipavski dolini presegala 100 kilometrov na uro.


Zbrali smo še nekaj informacij Delovih dopisnikov po Sloveniji o podrtem drevju, poplavah in izpadih elektrike.

Povezane novice

Na Goriškem zaprte ceste zaradi dežja
27. oktober ob 11:20
Zaradi velike količine padavin so narasle reke po Sloveniji.
Prijavi sovražni govor