Sneg je, glej, zunaj sneg je

Snežinke so pobelile Rateče, nekaj jih je padlo na Jesenice, na Vršiču pa je že povsem zimsko vzdušje.

Objavljeno
24. maj 2013 12.36
Sneg v Ratečah
Bl. R., Jesenice, M. Č., Delo.si
Bl. R., Jesenice, M. Č., Delo.si

Napovedi vremenoslovcev o sneženju so se v Ratečah uresničile. Sneg je pobelil tudi Kranjsko Goro in Bohinj, sneg pada tudi v nekaterih drugih višjeležečih naseljih.

Iz vasi pod Golico poročajo o sneženju, prav tako se je med dežjem nekaj snežink pojavilo na Jesenicah. Cesta čez prelaz Vršič je zaradi snega zaprta, saj ga je zapadlo do 20 centimetrov.

Oskrbnik Tičarjevega doma na Vršiču Beno Arnež je povedal, da je na Vršiču povsem zimsko vzdušje - »kot decembra«. Letošnje sneženje na Vršiču ni presenečenje, saj je sredi maja snežilo tudi lani. Arnež je dodal, da jih ne bi presenetil niti junijski sneg.

Pred jutrišnjim začetkom festivala alpskega cvetja o sneženju poročajo tudi iz Bohinja. Na Voglu je preko noči zapadlo kar okoli 30 centimetrov novega snega, medtem ko se v dolini s podlago ne sprijema, saj je že pretopla.

In kako bo v naslednjih dneh?

Danes in jutri bo oblačno, občasno bo deževalo, zlasti v zahodni polovici države, poroča Agencija republike Slovenije za okolje (ARSO).

Meja sneženja bo na severozahodu države na okoli 800 m nadmorske višine. Ob morju bo pihal jugo, tam bodo sprva še posamezne nevihte.

Bo pa kar hladno: najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 14 stopinj Celzija, na Primorskem okoli 16. V nedeljo bo sprva še deževno, popoldne bodo padavine oslabele in večinoma ponehale. Še bo hladno. V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine. Nekoliko topleje bo, še pravijo na ARSO.