Kljub snežnim razmeram po državi le manjše nevšečnosti

Prometna nesreča pred Senožečami, na hrvaškem izločajo tovorna vozila na podravski avtocesti.

Objavljeno
22. februar 2013 08.15
Posodobljeno
22. februar 2013 08.17
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Državo je zopet zajelo rahlo sneženje. Padavine se bodo sicer okrepile v večernem in nočnem času, najmočnejše sneženje pa prihaja v noči s sobote na nedeljo, je za STA pojasnil meteorolog Agencije RS za okolje Brane Gregorčič. Zaradi močnega sneženja je po podatkih prometno-informacijskega centra oviran promet med Senožečami in Nanosom.

Kot je še povedal Gregorčič, bomo deležni še dveh pošiljk snega. Že nocoj naj bi se padavine okrepile, do jutra pa naj bi v južni in vzhodni Sloveniji zapadlo okoli 10 centimetrov, v osrednji okoli pet centimetrov snega. Na zahodu države bo po Gregorčičevih beseda padavin manj.

Najmočnejše sneženje se sicer večjemu delu države obeta v noči iz sobote na nedeljo. Sneženje naj bi se okrepilo okoli 18. ure, trajalo pa bo do nedelje zjutraj. "Marsikje lahko zapade tudi do 25 centimetrov snega," je opozoril Gregorčič. V prihodnjem tednu bodo temperature začele naraščati.

Na mejnem prehodu Gruškovje je pri izstopu iz države čakalna doba uro in pol

Sneženje pa nekaj težav povzroča tudi v prometu. Zaradi prometne nesreče je pred Senožečami proti Ljubljani zaprta primorska avtocesta. V nesreči so bila udeležena tri osebna in eno tovorno vozilo, vlečne službe pa so že na terenu, je za STA povedal Marjan Kolar iz Darsa. Promet je sicer vzpostavljen po odstavnem, delno tudi voznem pasu, kljub temu pa nastaja kolona vozil.

Kolar je še dodal, da zaradi snežnih razmer na hrvaški strani izločajo tovorna vozila na podravski avtocesti pred počivališčem Dravsko polje proti Ptuju.

Zaradi snežnih razmer na hrvaški strani je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na mejnih prehodih Petrina in Babno Polje.

Na mejnem prehodu Gruškovje je pri izstopu iz države čakalna doba uro in pol, na Dobovcu pa eno uro.

Zaradi burje veljajo omejitve na hitri cesti Nanos - Ajdovščina, kjer je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami ter na cesti Podnanos - Ajdovščina, kjer velja omejitev za kamp-prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Sneg na Dolenjskem ne povzroča preglavic

Na Dolenjskem in v Beli krajini je ponoči zapadlo od deset do 35 centimetrov snega (Vinica), vendar sneg ni povzročil prometnih zastojev ali kakih drugih nevšečnosti. Vse ceste so splužene, saj so delavci podjetja CGP plužili in posipali prometnice celo noč. Tudi državni cesti Novo mesta - Metlika in Soteska - Črnomelj čez Gorjance sta kopni innormalno prevozni za osebna in tovorna vozila.

Po besedah direktorja vzdrževanja cest v podjetju CGP Antona Hrastarja, so dobro pripravljeni tudi na napovedano današnje večerno sneženje in sneženje jutri ponoči. Posipnega peska imajo dovolj, kakor tudi soli.
Izločanje tovornih vozil je potekalo ponoči in zjutraj na dolenjski avtocesti med Debelim hribom in predorom Mali vrh v smeri Novega mesta, kakor tudi v nasprotni smeri na počivališču Starine in na mejnem prehodu
Obrežje, a so ga že ukinili.

V novomeški policijski upravi so za spletno Delo sporočili, da so v zadnjih štiriindvajsetih urah obravnavali tri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali, in sedem prometnih nesreč, v katerih
je nastala materialna škoda. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč je bila neprilagojena hitrost. Na Dolenjskem in v Beli krajini trenutno ne sneži.