Sneg po Sloveniji

Avtobusi zamujajo tudi do ene ure, vlaki do petnajst minut.

Objavljeno
14. januar 2013 10.43
SNEG
S. M., dopisniki, Delo; STA
S. M., dopisniki, Delo; STA

Zaradi sneženja so razmere na cestah zahtevne. Dopoldne so nastajali zastoji v javnem prometu. Avtobusi so zamujali do ene ure, vlaki do petnajst minut.

Policisti svetujejo previdnost

Že včeraj zjutraj so v zgodnjih jutranjih urah nekajkrat posredovali in tudi uspešno odpravili nastale težave, je sporočila tiskovna predstavnica Vesna Drole.

Po 15. uri, ko je začelo ponovno močneje snežiti, je imela Policija na območjih Ljubljane in Kopra dodatne skupine policistov, obenem pa je vse aktivnosti koordinirala Generalna policijska uprava, je še zapisala v sporočilu za javnost.

Pri aktivnostih so sodelovali tudi z Darsom. V nedeljo zvečer je Dars postavil signalizacijo za izločanje tovornih vozila na Dolenjskem v smeri Ljubljane in na Logu v smeri Primorske in policijske enote so na vseh teh mestih nadzirale upoštevanje signalizacije.

Trenutno je še vedno prepovedan promet za tovorna vozila v smeri proti Obrežju, na območju Novega Mesta pa tovorna vozila izločajo v smeri proti Ljubljani.

Drugje promet poteka upočasnjeno, osebna vozila trenutno lahko vozijo tudi čez Goli vrh v obe smeri.

Voznikom svetujejo:

• na pot naj se odpravijo samo, če je to res nujno in če imajo na vozilu nameščeno ustrezno zimsko opremo.

• še pred odhodom naj preverijo stanje in prevoznost cest (na spletni strani Prometno-informacijskega centra ali po telefonu na številki 19 70),

• hitrost vožnje naj prilagodijo razmeram na cesti

• spoštujejo naj druge cestnoprometne predpise in prometno signalizacijo

• ob zastojih naj upoštevajo navodila vzdrževalcev ceste in policije.

Voznike tovornih vozil opozarjajo, da je na cestah, kjer so zimske razmere (ko se sneg oprijema vozišča), prepovedana vožnja za tovorna vozila s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago in za izredne prevoze.

Izjema so avtoceste in hitre ceste, kjer lahko upravljavec zaradi zimskih razmer časovno in prostorsko omeji promet za ta vozila, o tem obvesti javnost in postavi prometno signalizacijo za izločanje, kjer je to mogoče.

Promet po Sloveniji

Avtobusi na poti iz slovenskih regij proti Ljubljani imajo od 8. ure dalje od 40 do 60 minut zamude, vlaki v notranjem prometu pa zamujajo od osem do 15 minut.

Zaradi zimskih razmer na cestah zamujajo avtobusi, ki so na poti iz slovenskih regij proti Ljubljani.

Kot so za STA povedali v prometni pisarni Avtobusne postaje Ljubljana, od 8. ure naprej avtobusi z Gorenjske zamujajo eno uro, z Dolenjske 50 minut, s Štajerske pripeljejo s 45-minutno zamudo, s Primorske pa s 40 minut zamude.

Vlaki, ki v notranjem potniškem prometu zamujajo od osem do 15 minut, bodo predvidoma toliko zamujali vse dopoldne.

Popoldne pa na Slovenskih železnicah že pričakujejo umiritev razmer. Na terenu so vse terenske ekipe, vse železniške proge so prevozne, so povedali STA.

V mednarodnem prometu zamujajo vlaki, ki v Slovenijo pripeljejo iz smeri Hrvaške. Vlak iz Zagreba, ki pelje v smeri proti Frankfurtu, že do slovensko-hrvaške meje v Dobovo pripeljal s 50-minutno zamudo.

Prav tako zamuja vlak, ki pelje iz smeri Zagreba prek Ljubljane na Dunaj, saj je na mejo pripeljal z 20-minutno zamudo in bo imel predvidoma prav tolikšno zamudo ob odhodu iz Ljubljane.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste, je bila okoli 9. ure zaradi zdrsa tovornih vozil zaprta polovica primorske avtoceste med razcepom Nanos in Senožečami proti Kopru, vozni pas pa je bil zaprt na avtocesti Gabrk - Fernetiči pred počivališčem Povir proti razcepu Gabrk. Primorska avtocesta je zdaj odprta.

Ljubljana

Na območju Ljubljane je doslej zapadlo dobrih 30 centimetrov snega. Po podatkih zimske službe novozapadli sneg zaenkrat ni povzročil zastojev v prometu, se pa ta odvija nekoliko počasneje.

S posipom vseh cest so začeli v nedeljo ob 9. uri, posip pa so ponovili ob 20. uri. Plužne enote so odšle na teren ponoči ob 2. uri.

Kot je STA pojasnil pomočnik operativnega vodje ljubljanske zimske službe Brane Gašparovič, je na terenu nekaj čez 90 plužnih enot. Doslej so porabili 250 kubičnih metrov mešanice za posip in 350 ton soli. Čiščenje peščevih površin v mestu se je začelo ponoči ob 3.30.

Po Gašparovičevih besedah so vse ceste v mestu dobro splužene. Izjema so katere od stranskih cest. Zimska služba je bila, tako Gašparovič, zaradi dobro opravljenega dela tudi deležna nekaterih pohval. Akcija čiščenja cest in peščevih površin se bo nadaljevala tudi v prihodnjih urah.

V Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) pojasnjujejo, da na vseh mestnih linijah, razen na 11, 8 in 6, vozijo avtobusi v enakomernih intervalih.

V medkrajevnem prometu na Vrhniki, Horjulu, Logatcu in Vodicah po podatkih LPP prihaja do 30-minutnih zamud. Na območjih Ig, Zapotok, Notranje gorice, Preserje, Blatna vozijo avtobusi trenutno brez težav. Šolski avtobus do šole Višnja gora ni odpeljal zaradi zasnežene ceste.

V LPP občanom priporočajo, da gredo od doma prej in računajo na to, da bo zjutraj in dopoldne, ko se bo v promet vključilo večje število osebnih vozil, prišlo do zamud. Voznike osebnih vozil naprošajo, da ne parkirajo na postajališčih in končnih postajališčih mestnih avtobusov.

Maribor

Obilno sneženje je v Mariboru povzročilo kar nekaj težav na cestah, med drugim zamujajo avtobusi mestnega prometa.

»Zaradi snega in neurejenih cestišč se avtobusi ne morejo držati voznih redov,« je povedal Bernard Majhenič, direktor tehnične prometne operative v Marpromu, podjetju za mestni potniški promet. »Do večjih zamud je prišlo zjutraj malo pred 8. uro na Ptujski cesti, kjer sta obstala dva kamiona. Zdaj promet teče, a z zamudami na vse linijah, v povprečju od 15 do 20 minut.«

Na mariborskem območju je sicer do jutra zapadlo od 15 do 25 centimetrov snega. V Nigradu, ki v Mariboru izvaja zimsko službo, pravijo, da jih sneg ni presenetil, saj so bile padavine napovedane; potem ko so posipali večino cest, so začeli z odvozom plundre, je dejal Anton Gmeiner iz Nigrada

Iz pisarne Evropske prestolnice mladih (EPM) Maribor 2013 pa so sporočili, da zbirajo prijave starejših občanov, ki potrebujejo pomoč zaradi snega. »Glede na to, da so nas presenetile močne snežne padavine, smo se odločili, da pomagamo starejšim občanom v Mariboru in jim ponudimo pomoč pri čiščenju snega na dvorišču ali pri vsakodnevnih nakupih živeža ter potrebščin. Prostovoljci EPM Maribor 2013 so že aktivirani in čakajo na klice,« so sporočili.

Vsi starejši občani, ki jih je vremensko stanje ohromilo, lahko svoje podatke posredujejo na številko 02 2201 470.

»Prosimo tudi, da sami pripravijo lopate za sneg ter podobne pripomočke, ki bodo prostovoljcem omogočili, da hitro in učinkovito opravijo delo,« pravijo v pisarni EPM.

Vse, ki bi želeli prostovoljno pomagati pri akciji, pa vabijo, da se prijavijo na spletnem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali telefonski številki 02 2201 479.

Gorenjska

Na Gorenjskem je v nedeljo in predvsem v noči na ponedeljek zapadlo od 20 do 30 centimetrov snega.

Najbolj intenzivno je začelo snežiti ob 5. uri zjutraj in še vedno sneži.

Zimske službe so bile na delu celotno noč, vendar je na cestah še vedno sneg, saj je najbolj intenzivno začelo snežiti šele zjutraj.

Kot je za STA pojasnil vodja vzdrževanja cest pri Cestnem podjetju Kranj Damijan Pestotnik, imajo na terenu okrog 200 delavcev in 48 svojih vozil, 17 kooperantov za del Ljubljane in za Mengeš ter še 15 drugih kooperantov za področje Kranja. Skrbijo za državne ceste in tudi nekatere lokalne ceste na Gorenjskem. Ekipe Cestnega podjetja Kranj so sicer na terenu že celo noč.

Po podatkih Agencije RS za okolje je v zadnjih 12 urah na območju Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana zapadlo 21 centimetrov snega. Zimska služba Aerodroma Ljubljana je na delu od zelo zgodnjih jutranjih ur in redno čisti vzletno-pristajalno stezo. Zamud ali drugih težav pri letih pa zaenkrat ne beležijo, so za STA pojasnili na letališču.

Zaradi zaseženega cestišča je medtem popolnoma zaprta cesta čez prelaz Vršič, kar je v tem letnem času sicer običajno. Na prelazu Ljubelj pa so na avstrijski strani obvezne snežne verige.

Primorska

Sneženje povzroča težave na primorski avtocesti. Promet proti Kopru, kjer je na Golem vrhu zaradi zdrsov tovornih vozil prišlo do zastoja, so za osebna vozila sprostili.

Iz tehnične službe Darsa voznikom osebnih vozil, ki so namenjeni v smeri proti Kopru, priporočajo, naj pri Razdrtem zapustijo avtocesto in do Divače nadaljujejo po državni cesti.

V smeri proti Ljubljani je primorska avtocesta v celoti prevozna. Vendar pa je pomet zaradi slabe vidljivosti in zametov, ki jih ponekod povzroča veter, upočasnjen, je za STA pojasnil vodja tehnične službe Darsa Andrej Sever.

Pristojne službe avtocesto sicer ves čas plužijo in posipajo s soljo. Na cestiščih je ponekod še vedno nekaj centimetrov snega, ponekod so zaradi delovanja soli že kopna.

Kras, Brkini, Notranjska

Na območju od Črnega kala, Krasa, Ilirske Bistrice, Pivke, Postojne pa do Cerknice in Loške doline je zapadlo do 20 do 40 centimetrov snega.

Vodja zimske službe CPK Karlo Šturm je povedal, da so vse ceste prevozne z zimsko opremo, še dopoldne pa bodo očistili ceste do vasi, do koder še niso utegnili s plugi.

S čiščenjem cest po nekaterih krajih so začeli že včeraj sredi dneva.

Zgornja Štajerska

Obilno sneženje je v nedeljo zajelo tudi zgornjo Štajersko, kjer danes še vedno sneži.

Zapadlo je večinoma od 15 do 25 centimetrov snega, na višje ležečih predelih, na primer v Zavrču, celo 30 centimetrov. Na letališču Edvarda Rusjana v Mariboru so davi namerili 12 centimetrov snežne odeje.

Zimske službe že opravljajo svoje delo in o večjih težavah zaenkrat ne poročajo.

Snežiti je začelo v nedeljo zjutraj. Ker je bilo vozišče zaradi višjih temperatur v prejšnjih dneh še toplo, se sneg ni začel takoj oprijemati vozišča, zato so s posipavanjem začeli v nedeljo zvečer, je za STA povedal Denis Škorjanc iz Cestnega podjetja Murska Sobota, ki pokriva ceste severno od reke Drave.

Do jutra so na tem območju posipali okoli 100 ton soli in 100 kubičnih metrov drobljenca. Na delu je še vedno 15 vozil, 13 strojev in 45 delavcev, saj se sneženje nadaljuje.

Del zgornje Štajerske južno od reke Drave pokriva Cestno podjetje Ptuj, kjer so po besedah Dušana Sagadina v nedeljo izvedli prve preventivne posipe vozišč, ponoči pa nadaljevali s pluženjem. »Do pričetka delovnega dne so bile ceste očiščene, a je zjutraj spet začelo močno snežiti, zato so naše ekipe še vedno na delu,« je povedal. Na terenu imajo okoli 55 ekip.

Zaradi dela zimskih služb je promet upočasnjen, o večjih zastojih v prometu ne poročajo. Zaradi prometne nesreče je na mariborski vzhodni obvoznici pred razcepom Dragučova proti Šentilju zaprt vozni pas, na štajerski in podravski avtocesti pa zaradi sneženja iz prometa izločajo tovorna vozila.

Savinjska regija in Koroška

Na Celjskem je začelo snežiti v nedeljo okrog 8. ure zjutraj. Zapadlo je od 15 do 40 centimetrov snega, v višje ležečih predelih pa tudi do 50 centimetrov.

Do šestih zjutraj je v Savinjski regiji zapadlo največ snega, potem pa se je sneženje umirilo in dopoldan prihaja le do kratkotrajnih snežnih ploh. Vodja vzdrževanja na VOC Celje Vojko Stermecki je povedal, da nikjer ni zastojev, promet pa se odvija upočasnjeno.

To dopoldne cestarji VOC Celja nadaljujejo čiščenje in posipanje cest, zastojev ni in večjih težav tudi ne napovedujejo.

Policisti ne poročajo o zastojih in večjih nesrečah. Do edine omembe vredne prometne nesreče zaradi spolzkega cestišča je prišlo v nedeljo malo pred sedmo uro zvečer na cesti med Celjem in Laškim, v nesrečo pa so se zapletla tri osebna vozila. Cesta med Celjem in Laškim je bilo zvečer približno uro zaprta za ves promet, tri osebe pa so lažje ranjene prepeljali v celjsko bolnišnico.

Na območju Savinjske regije in Koroške je sicer začelo snežiti v nedeljo zjutraj, delavci VOC Celje pa so ceste posipali prvič v nedeljo dopoldan in potem še popoldan.

Ob desetih zvečer se je včeraj sneženje okrepilo, najmočnejše pa je bilo danes okoli dveh ponoči. Takrat so bila na cestah že vsa plužna vozila in posipalniki. V akciji je bilo angažiranih 170 cestarjev, od tega 150 voznikov, strojnikov, preglednikov in cestarjev.

VOC Celje obe regiji pokriva z 10 cestnimi bazami in sicer v Celju, Rimskih Toplicah, Šentjurju, Podplatu Lesičnem, Latkovi vasi, Mozirju, Velenju, Slovenskih Konjicah, Otiškem vrhu in Radljah.

Za zimsko službo imajo ob pogodbenih izvajalcih na voljo svojih 75 tovornih vozil s snežnimi plugi in posipalniki, 38 traktorjev s posipalniki in plugi ter 15 poltovornih vozil s posipalniki.

Za zimo imajo za obe regiji na zalogi 8.000 ton soli in dovolj peska za posipanje.

Prekmurje

V Murski Soboti je po podatkih agencije za okolje do 7. ure zapadlo 19 centimetrov snega, še vedno pa močno sneži.

Tovorna vozila med Pincami in Mariborom, ki prihajajo iz Madžarske izločajo, sicer pa so ceste v pokrajini, vključno z avtocesto, z ustrezno opremo normalno prevozne.

Na avtocestni bazi Murska Sobota so za STA povedali, da med madžarsko mejo in Cerkvenjakom močno sneži in tako naj bi bilo po napovedih do poldneva.

Tovorna vozila se morajo glede na signalizacijo izločati, ker so postajališča že skoraj polna, so jih začeli izločati že na madžarski strani, sicer pa je avtocesta glede na snežne razmere normalno prevozna. Neprekinjeno jih plužijo vse ekipe, od nedelje do 9. ure so porabili 180 ton soli.

Na Cestnem podjetju Murska Sobota, ki skrbi za državne ceste in večino občinskih cest v Pomurju, pa so povedali, da so začeli ceste posipavati ob 1. uri, do 8. ure pa so porabili 150 ton soli in 50 kubičnih metrov sipine. Sneg se sicer oprijema cestišča, na nekaterih cestah je snežna brozga.

Dolenjska in Bela krajina

Na širšem območju jugovzhodne Slovenije še vedno močno sneži.

Največ preglavic cestnim delavcem povzroča območje Bele krajine, kjer je zapadlo do pol metra snega.

V Novem mestu so ga namerili približno 30 centimetrov. Kakor je povedal Anton Hrastar iz novomeškega podjetja CGP, imajo na terenu približno 450 delavcev, ki skušajo s plugi in posipalci v teh zimskih razmerah omogočiti voznikom kar se da varno vožnjo.

Po napovedih vremenoslovcev bo snežilo še do večera, ko naj bi padavine pojenjale. Hrastar pravi, da zastojev na cestah ni.

Za spletno Delo je tiskovna predstavnica novomeške policijske uprave Alenka Drenik povedala, da policisti na dolenjski avtocesti od včeraj zvečer izločanjo tovorna vozila na mejnem prehodu Obrežje, počivališčih Starine in Zaloke v smeri Ljubljane in počivališče Barje in Debeli hrib proti Novemu mestu.

Novomeški policisti voznikom svetujejo, da se na pot odpravijo z ustrezno zimsko opremo in pravočasno, z vozil pa naj temeljito očistijo sneg.

Če avto ni očiščen sledi plačilo globe v višini 200 evrov. Vozniki naj v danih razmerah vozijo previdno in strpno ter hitrost vožnje prilagodijo voznim razmeram.

Popoldne (okoli 16.30) so v Novem mestu izmerili že 60 centimetrov snega, v Beli krajini pa ga je ponekod nasulo že dober meter.

V novomeški družbi CGP, ki skrbi za zimsko vzdrževanje 1060 kilometrov državnih cest, 1600 kilometrov lokalnih cest in mestnih ulic na širšem območju Dolenjske, Bele krajine, ribniško–kočevskega območja in Posavja, so po besedah direktorja s področja vzdrževanja cest Antona Hrastarja vse državne ceste prevozne.

Težave se pojavljajo na lokalnih cestih in tudi v Novem mestu, saj primanjkuje prostora, kamor bi sneg lahko odrinili.

Cesta Novo mesto – Metlika čez Gorjance je prevozna z zimsko opremo.

Na območju novomeške policijske uprave se je danes zgodilo 17 prometnih nesreč z materialno škodo. Na dolenjski avtocesti tovorna vozila še izločajo iz prometa.