Sneg priporočeno: Pošta, pa če prekle padajo

Pošte Slovenije niti sneg ne more ustaviti. Lahko jo samo malo upočasni.

Objavljeno
18. januar 2013 07.57
M. C., Delo.si; dopisniki;STA
M. C., Delo.si; dopisniki;STA
Neočiščena cestišča in pločniki veliko preglavic povzročajo tudi pismonošam. Ob močnem sneženju se njihova varnost v prometu bistveno poslabša, na težje dostopnih območjih pa težko dosežejo vsa gospodinjstva. V preteklih dneh so pošiljke najtežje dostavili na Dolenjskem, v Beli Krajini in Posavskem hribovju, so za STA pojasnili na Pošti Slovenije.

Na pošti so pojasnili, da pismonoše, ki delajo pozimi na prostem in so izpostavljeni mrazu, v uporabo dobijo topla zimska oblačila, kot so zimske visoke podložene čevlje, zimske hlače, termo spodnje hlače, zimsko bundo, rokavice, kapo in drugo opremo.

Dostop do gospodinjstev je sicer najbolj otežen na težje dostopnih območjih, kjer so ceste slabše splužene, so še povedali na Pošti Slovenije.

»V preteklih dneh nam je največ težav povzročalo močno sneženje na Dolenjskem in v Beli Krajini, Posavskem hribovju in v višje ležečih naseljih Gorenjske,« so še pojasnili in dodali, da so imeli težave z dostavo tudi na Cerkljanskem, Idrijskem in Polhograjskem hribovju.

Primorskih poštarjev pa ni toliko upočasnil sneg, temveč kvečjemu burja (če jim ni ravno pihala v hrbet).

Po sneženju nekaj težav v prometu namreč povzroča burja. Ta je ponoči v sunkih dosegala hitrosti okoli 120 kilometrov na uro, zjutraj pa bo – če že ni – oslabela. Umirilo se bo tudi sneženje. Danes so snežne padavine namreč napovedane le za vzhodno Slovenijo, napoveduje Agencija RS za okolje.

Na Primorskem bo danes pihala zmerna do močna burja, vetrovno pa bo tudi v severni in severovzhodni Sloveniji. Popoldne bodo padavine večinoma ponehale, od zahoda se bo jasnilo, veter pa bo oslabel. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do -4, v alpskih dolinah do -9, na Primorskem malo nad nič stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature bodo okoli nič, na Primorskem do 7 stopinj Celzija.

Zaradi močnega vetra in burje na nekatere omejitve opozarja Prometno-informacijski center za državne ceste. Na regionalni cesti Podplat–Pečica je zaradi močnega vetra dovoljen promet samo za osebna vozila, na gorenjski avtocesti pa je med galerijo Moste in Lipcami oviran promet. Zaradi burje je na hitri cesti Nanos–Selo in na regionalni cesti Podnanos–Ajdovščina prepovedan promet za hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Celjsko in Koroška: soli je dovolj na zalogi

V dosedanjih zimskih akcijah na glavnih in regionalnih cestah ter na nekaterih občinskih cestah so delavci VOC Celje doslej porabili 2500 ton soli in okoli 2000 kubičnih metrov peska.

Na začetku zime so imeli 8000 ton, ostalo je je še 5500 ton, od tega je imajo 4500 ton spravljene v novem centralnem skladišču v Celju, 1000 ton pa v desetih cestno vzdrževalnih enotah v obeh regijah.

Delavci VOC Celje so tudi včeraj in ponoči posipali ceste. Kot je pojasnil Jure Stermecki, vodja vzdrževanja v VOC Celje, je snežilo včeraj dopoldan in pozno popoldan. Ceste so splužili in posipali, nekaj dodatnega dela pa so imeli na cesti med Poljčanami in Podplatom, kjer so na klancu Pečica zaradi močnega vetra nastajali snežni zameti. Te so sproti odstranjevali.

Na Dolenjskem močno sneži

V zadnjih dvanajstih urah je na območju Bele krajine zapadlo dobrih deset centimetrov snega, na območju Kočevja pa četrt metra, je za spletno Delo povedal direktor novomeškega podjetja CGP Anton Hrastar.

Ko to poročamo, močno sneži vse od Grosuplja, po vsej Dolenjski in Beli krajini, sneg pa se oprijemlja tudi cestišč, kar povzroča voznikom in zimskim vzdrževalcem cest precej težav.

Cestni prelaz Vahta na Gorjancih je sicer prevozen za ves promet, vendar se sneg oprijemlje cestišča, zato policisti priporočajo strpno vožnjo.

Pod težo snega je na območju Dolenjske, Kočevske in Bele krajine padlo nekaj dreves, ki pa so jih delavci podjetja CGP že odstranili.

Vremenoslovci napovedujejo, da bo danes v vzhodni polovici države občasno še snežilo, popoldne pa bodo padavine povsod ponehale. Jutri bo zelo mrzlo, v nedeljo pa nas bo presenetil dež.

Tiskovna predstavnica na novomeški policijski upravi Alenkda Drenik je za Delo.si povedala, da so bili policisti zadnjih 24 urah obveščeni o prometni nesreči, v kateri se je lažje poškodoval pešec in o petih prometnih nesrečah, v katerih je k sreči nastala le materialna škoda.

»Upravljalec cest na našem območju ni odredil izločanja tovornih vozil. Po podatkih policistov s terena so ceste prevozne za osebna vozila. Voznike tovornih vozil pa opozarjamo, da upoštevajo odredbe o omejitvi prometa v Republiki Sloveniji. Svetujemo, naj spremljajo obvestila o prevoznosti cest in dosledno upoštevajo prometno signalizacijo,« pravi Drenikova.