Sneg vse do petka, tudi do 30 centimetrov

Jutri lahko pade od pet do deset centimetrov snega, v četrtek in v noči na petek pa do 30 centimetrov.

Objavljeno
03. februar 2015 12.27
Sneg
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana - V večjem delu Slovenije močno sneži. Sneg povzroča zastoje v prometu. Najmočnejše bo snežilo od četrtka popoldne do petka popoldne. V noči na petek je napovedan snežni metež. V večjem delu države bo po napovedih agencije za okolje zapadlo od 25 do 40 centimetrov snega, na vzhodu tudi 50 centimetrov.

Zaradi predvidenega obilnega sneženja in močnega vetra v noči na petek in v petek bo po vsej Sloveniji, na jugovzhodu Avstrije, zahodu Madžarske in severozahodu Hrvaške zelo oteženo odvijanje vseh vrst prometa.

Na Primorskem ni izključena poledica

Ciklonsko območje, ki se zadržuje nad zahodnim Sredozemljem, se bo v noči na petek prek Italije pomaknilo nad severni in srednji Jadran. Nad Slovenijo v višinah pihajo južni do jugovzhodni vetrovi, pri tleh pa se bo v naslednjih dneh krepil severovzhodni veter.

Sneženje se bo krepilo v četrtek tekom dneva še posebej pa v noči na petek in bo predvsem v vzhodni polovici Slovenije vztrajalo tudi še večji del petka. S približevanjem središča ciklona se bo krepil tudi severovzhodni veter in burja na Primorskem s sunki tudi nad 100 kilometrov na uro. Ponekod na Primorskem tudi ni izključena poledica.

Pretoki rek

Na južnem Primorskem se bo vodnatost rek ob pričakovanih padavinah v prihodnjih dneh prehodno povečala. Drugod po državi se pretoki rek ne bodo veliko spreminjali. Plimovanje morja bo vse do konca tedna povišano.

V noči s četrtka na petek in v petek dopoldne bo močan veter prenašal suh novozapadli sneg in gradil zamete v velikem delu države.

Nevarni daljnovodi

Za prebivalce pa je agencija za okolje izdala nekaj koristnih preventivnih napotkov ob močnem sneženju. Kjer je mogoče, naj otresejo sneg z drevja, televizijskih anten in vsega, kar se lahko poškoduje ali zlomi pod težo snega; že med sneženjem naj odstranijo sneg s poti in površin, ki jih uporabljajo, če je treba, tudi s streh.

Prav tako naj se ljudje ne zadržujejo v bližini električnih daljnovodov, ker se pod težo snega lahko drogovi porušijo in električni kabli pretrgajo; pretrganih kablov pa naj se ne dotikajo, saj so lahko pod napetostjo.