So sodniški pripravniki res strošek

Ministrstvo se izgovarja, da bi z neplačanim pripravništvom več mladim odprli pot do pravosodnih poklicev.

Objavljeno
04. februar 2015 20.51
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana – Pravosodni minister po mnenju sindikata Mladi plus sporoča sodniškim pripravnikom, da so nepotrebna proračunska postavka. Ob tem se v sindikatu sprašujejo, kdaj je krčenje pravic postalo tako preprosto, da ga opravljajo po skrajšanem postopku.

Sindikat Mladi plus (SMP) je danes razburil predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o pravniškem državnem izpitu. Ta je v strokovnem usklajevanju na pravosodnem ministrstvu, predvideva pa izvzetje sodniških pripravnikov iz dveh zakonov (o trgu dela in delovnih razmerjih), ki urejata pravice pripravnikov. Stališče ministrstva je namreč, da se sodniško pripravništvo po namenu, vsebini in trajanju bistveno razlikuje od drugih pripravništev. Če bo predlog sprejet, bodo sodišča za svoje pripravnike, ki imajo sklenjeno delovno razmerje, namesto petkratnega zneska za zavarovanje za primer brezposelnosti plačevale enkratni znesek. Pripravniki po preteku pogodbe ne bodo več upravičeni do odpravnine, volonterski pripravniki pa ne bodo več upravičeni do povračila stroškov v zvezi z delom, torej za prevoz in malico.

Nekateri čakajo na pripravništvo že 14 let

Ministrstvo trdi, da bodo sodišča z zmanjšanjem financiranja pripravništev – prihranili naj bi 507.678 evrov – lahko spet sprejemala toliko sodniških pripravnikov, kolikor jih predvidevajo predpisi. S tem bi se skrajšale čakalne dobe za vstop v sodniško pripravništvo, ki so na slovenskih sodiščih res dolge; nekateri pripravniki čakajo na svojo priložnost že vse od leta 2001. Na vseh slovenskih višjih sodiščih jih na opravljanje pripravništva čaka 4758, od tega 2784 za opravljanje pripravništva z delovnim razmerjem pri sodišču in 1974 volonterjev. 

 


Seznam čakajočih na pripravništvo kaže, kako veliko zanimanje je pri nas za neplačano delo. Opravljeno sodno pripravništvo je namreč pogoj za pristop k strokovnemu izpitu, ki vodi do poklica sodnika, državnega tožilca, odvetnika in notarja. V SMP so že pred časom, ko so z anketo zbirali podatke o pripravništvih, ocenili, da pravniki po številu razpisanih neplačanih pripravništev spadajo med najbolj izkoriščane mlade.

Tudi zato so bili razočarani ob branju predlogov sprememb zakona, kjer poskuša pravosodno ministrstvo s kreativno interpretacijo definicije sodniškega pripravnika »opravičiti lastno nesposobnost zagotoviti ustrezna sredstva«. Namesto da bi se pogajali s finančnim ministrstvom, se hvalijo, da bodo s krčenjem pravic pripravnikov sprostili čakalne vrste za pripravništvo, so kritični v SMP. To nakazuje na značilnost tega problema, na katero opozarjajo mladinske organizacije – pripravništva so ciklična: ko se enemu pripravniku pripravništvo izteče, se drugemu začne. Pripravniki za svoje delo, ki je lahko enakovredno delu redno zaposlenih, tako ali tako ne dobijo nikakršnega plačila, razen omenjenega nadomestila, odpravnine ali povračila stroškov. S tem država dodatno spodbuja izkoriščanje mladih.

Pripravništvo pot do pravosodnih poklicev

Na pravosodnem ministrstvu se branijo, da spremembe zakona o delovnih razmerjih pred dvema letoma niso zagotovile dodatnih sredstev, so pa povečale pravice pripravnikov. Zaradi tega so lani sodišča lahko sprejela le manjši del volonterskih pripravnikov (25) v primerjavi z letom 2013 (254 volonterjev). Število pripravnikov v delovnem razmerju pa se je nekoliko povečalo, s pet na 52. Da bi ustavili trend zmanjševanja števila na novo sprejetih volonterskih pripravnikov, so spisali nov predlog novele zakona, s katerim želijo razbremeniti sodišča in omogočiti mladim nadaljevanje poklicne poti. »Med strokovnim usklajevanjem predloga novele se je izkazalo, da sodišča predlog zakona podpirajo. Predlog novele podpira tudi Mladinski svet Slovenije, ki si kot krovno združenje mladinskih organizacij in nacionalni zastopnik mladih sicer načeloma prizadeva za uveljavitev plačanega pripravništva,« poudarjajo na ministrstvu.

Parlamentarci proti neplačanim pripravništvom

V SMP že dlje časa opozarjajo, da je treba obravnavati celoten problem pripravništev, ne samo pripravništev na posameznem področju. Menijo, da je osnova za to opredelitev pripravništev, nalog, obveznosti in kakovostnega mentorstva; vse to naj služi za vzpostavitev trajnostnega vira financiranja dostojno plačanih pripravništev.

Predlog v pravo smer so po mnenju velike večine poslancev dali v stranki SDS. Prejšnji teden so že drugič v parlamentarno obravnavo vložili predlog zakona o ukrepih na področju pripravništva, s katerim bi ukinili neplačana pripravništva, zagotovili delovna razmerja za pripravnike za čas pripravništva in razbremenili delodajalce pri zaposlovanju pripravnikov z oprostitvijo plačila prispevkov. Tokrat so naleteli na podporo 83 poslancev, zato gre predlog v nadaljnjo obravnavo. Prizadevanje za ureditev podpirajo tudi v SMP in Mladinskem svetu Slovenije, ne pa tudi zakona samega, saj je še nejasno, kako naj bi pripravništva financirali.