Soboški dacarji v preiskavi zaradi nogometa

Sestanku med vodstvoma prvoligaša Mura 05 in davčnega urada sledila goljufija.

Objavljeno
22. januar 2014 10.46
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota
Murska Sobota – Na murskosoboški policijski upravi so potrdili naše informacije o kriminalistični preiskavi Davčnega urada Murska Sobota, prav tako obstoj suma kaznivega dejanja. Zaradi domnevno spornega poplačila davčnega dolga nogometnega društva Mura 05 za leto 2011 »ustrezno notranjo preveritev« zahteva tudi davčna uprava, za dodatna pojasnila pa so policisti včeraj zaprosili tudi NZS.

Nogometno društvo Mura 05 se je leta 2012 utapljalo v dolgovih, zaradi česar je bila negotova tudi pridobitev licence za tekmovanje UEFA in prvo slovensko nogometno ligo za tekmovalno sezono 2012/13. Mura 05 je odločujoče posojilo neznanega izvora v vrednosti 250.000 evrov, ki ga je porabila za poplačilo dolgov za leto 2011, dobila 29. maja. To je natanko en dan pred zasedanjem licenčne komisije NZS, ki je s pregledom Murine pritožbe na prvostopenjsko odločitev komisije vnovič odločala o dodelitvi licence društvu. Vlogo zanjo so soboškemu prvoligašu pri NZS na prvi stopnji namreč zavrnili zaradi davčnega dolga oziroma ker k njej ni bilo priloženo potrdilo Dursa o plačanih davkih in prispevkih.

Pravilnik nogometne zveze je jasen

»Mura 05 je prejela tako težko pričakovano licenco« in »murskosoboški klub je v skladu z določili pravilnika o licenciranju klubov odpravil vse pomanjkljivosti, zato je komisija klubu podelila licenco«, so 31. maja poročali mediji in Mura je bila (za tisto leto) rešena.

Pravilnik Nogometne zveze Slovenije (NZS) odreja, da »licenčna komisija za pritožbe dokazov in dokumentov, predloženih po izteku pritožbenega roka, ne sme upoštevati«. Rok za oddajo pritožbe za prvo nogometno ligo, v kateri je tudi Mura 05, je v pravilniku prav tako jasno zapisan: to je 15. maj. Te roke je maja 2012 sicer uspešno ujel takratni direktor Mure 05 Miroslav Topič, a očitno pri tem ni ubral zgolj z zakonom predvidenih poti.

Je res vsega kriv zgolj kontrolor davčnega urada?

»Za to nismo vedeli,« je presenečeno priznal predsednik nogometne zveze Aleksander Čeferin, ko smo mu pojasnili, da je Mura 05 pritožbo na NZS sicer naslovila 14. maja, a je po naših zanesljivih informacijah predsednik društva Topič davčne dolgove poravnal šele petnajst dni za tem, 29. maja 2012. Tega dne se je po naših informacijah Topič tudi sestal z vodstvom soboške davčne uprave in očitno dosegel, da so mu na potrdilo o plačanih davkih in prispevkih napisali datum 14. maj. Srečanje Topiča z vodstvom soboške davčne uprave potrjujejo tudi na generalnem davčnem uradu v Ljubljani: »V primeru izdaje potrdila, ki ga omenjate, se je 29. maja 2012 davčni zavezanec obrnil na namestnico Davčnega urada Murska Sobota.«

Kazenska odgovornost po naših podatkih za zdaj grozi podpisniku dokumenta. Z njim smo se včeraj sicer pogovarjali, vendar v članku ni hotel biti imenovan: »Zadeve še ne morem komentirati, saj sploh ne vem, kaj se dogaja. Prihodnji teden sem vabljen na policijo na razgovor, se slišimo takrat.« A naši viri blizu policije pravijo, da kontrolor ni edini osumljeni; k podpisu spornega dokumenta ga je menda nekdo od njegovih nadrejenih silil tudi z mobingom.

Direktorica Temelinova ne odgovarja

Kdo bi lahko to bil in ali so že poiskali vse osumljence, smo včeraj vprašali direktorico soboškega davčnega urada Vlasto Temlin in na davčno upravo v Ljubljani. Temlinova nam do zaključka redakcije na vprašanji ni odgovorila, iz generalnega davčnega urada pa so nam med drugim sporočili, da je bila prav včeraj Temlinova pri njih na »delovnem sestanku«.

Tjaša Naraločnik iz generalnega davčnega urada je za Delo povedala, da bo v zvezi z (ne)pravilnostjo postopka izdaje potrdila vodstvo davčne uprave na podlagi ugotovitev notranje preveritve ustrezno ukrepalo. Na naše vprašanje, koliko oseb utegne zaradi nepravilnosti ostati brez delovnega razmerja, ni odgovorila.

Pojasnilo policije v zvezi s preiskavo domnevno nezakonitega poslovanja med Davčno upravo Murska Sobota in nogometnim društvom Mura 05 je kratko: »Lahko vam potrdimo, da zadevo obravnavamo, eden izmed sumov kaznivih dejanj pa se navezuje tudi na državni organ. Več podatkov zaradi interesa preiskave ne moremo posredovati.«