Sodišče bo odločalo o direktorju UKC

Izmed osmih kandidatov izbrali Kopača, trije zdaj tožijo UKC.

Objavljeno
27. maj 2016 22.17
rsi_kopac
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana – UKC utegne ostati brez generalnega direktorja. Zaradi imenovanja Andraža Kopača, ki je prevzel vodenje te največje slovenske bolnišnice šele pred tremi tedni, so na delovno in socialno sodišče v Ljubljani po naših informacijah proti UKC namreč vložene kar tri izpodbojne tožbe.

Ločene tožbe so vložili trije izmed neizbranih kandidatov za generalnega direktorja, nam je potrdil eden izmed njih. Izbirni postopek je po njihovem mnenju potekal nezakonito, saj je bil Kopač izbran, čeprav ni predložil v razpisu zahtevanih potrdil o znanju tujega jezika in nekaznovanosti, ki ga izda ministrstvo za pravosodje in ga je treba predložiti za imenovanje na vse funkcije, pa tudi, da nima zahtevanih pet let delovnih izkušenj na primerljivih delovnih mestih, kot je zahteval razpis. UKC ima 7800 zaposlenih in vsako leto obrne 450 milijonov evrov, Kopač pa da je le dve leti vodil tovarno čevljev Alpina, leto dni manjše srednje veliko invalidsko podjetje, druge vodstvene funkcije pa so bile v društvu.

Član razpisne komisije Miro Gorenšek, ki preveri, ali kandidati izpolnjujejo pogoje ali ne, je potrdil, da Kopač ni predložil potrdila o nekaznovanosti. »Napisal je svojo izjavo, da ni kaznovan. Ne vem, zakaj to ne bi zadostovalo. Jaz mu zaupam,« je dejal. Gorenšek je tudi član sveta zavoda, ki je izbral Kopača izmed osmih kandidatov.