Sodišče izničilo imenovanje Planinčeve

Občina izbora direktorice kulturnega doma Krško ni obrazložila, zato sodišče o zakonitosti ni moglo odločati.

Objavljeno
22. julij 2016 20.05
Janoš Zore
Janoš Zore

Krško – Katji Ceglar, zadnjih deset let direktorici krškega kulturnega doma, je uspelo na sodišču izničiti sklep občinskega sveta o imenovanju Darje Planinc za novo direktorico. A ne zato, ker ta ne bi imela ustreznih delovnih izkušenj, kot ji očita, temveč ker je sklep brez obrazložitve in sodišče o zakonitosti postopka ni moglo presojati.

Upravno sodišče je v obrazložitvi sodbe 15. julija zapisalo, da ima junijski sklep »bistvene pomanjkljivosti v obrazloženosti«, zato ni mogoče razsoditi, ali je občina spoštovala določbe zakonov oziroma javnega razpisa. Ceglarjeva je tožbo vložila 12. julija, le tri dni pred sprejetjem sodbe.

Sporni del izbire postopka se nanaša na zahtevo, da ima kandidat za direktorski stolček tudi osem let delovnih izkušenj, od tega tri leta na področju kulture. Planinčeva je kot dokazilo svojega dela v kulturi navedla vodenje Centra za razvoj podeželja pri regionalni razvojni agenciji, kjer je bilo osrednje delo povezano s področjem rokodelske in prehranske dediščine Posavja.

Za občinsko mandatno komisijo in občinski svet je bilo predloženo dokazilo o delu v kulturi ustrezno. Poleg dosedanje direktorice, ki ji mandat poteče 15. avgusta, je bil nasprotnega mnenja tudi svet zavoda KD, ki je med štirimi vlogami kandidatk kot edino popolno ocenil le Ceglarjevo.

Ker je bil sklep o imenovanju Darje Planinc za direktorico KD za obdobje petih let s sodbo sodišča razveljavljen, bo občinski svet moral ponovno izbirati med prejetimi kandidaturami za mesto direktorice KD. In Katji Ceglar povrniti 348 evrov sodnih stroškov.

Župan svetnikom znova predlaga Planinčevo

Odziv krške občine, ki je sodbo prejela v torek, je bil hiter. Župan Miran Stanko je za ponedeljek sklical korespondenčno sejo in svetnike pozval k ponovnemu izboru Darje Planinc. K predlaganemu sklepu bo tokrat priložena obrazložitev, ki bo sodišču, če se bo na novi izbor svetnikov katera od treh preostalih kandidatk pritožila, omogočila vsebinsko presojo zakonitosti postopka izbire direktorice.

Na občini so v pisnem odgovoru na poizvedbo Dela izrazili prepričanje, da izničeni sklep »glede svojega izreka in vsebine ni sporen« ter da gre zgolj za »formalno pomanjkljivost«. Občinski svet je junijski sklep, tako na občini, brez obrazložitve sprejel po istem postopku, kot sprejema sklepe v vseh podobnih primerih: »Sama presoja zakonitosti izbire z vidika razpisnih pogojev pa je stvar predhodnega postopka, ki ga je izvajala komisija za mandatna vprašanja, kar je vse evidentno tudi iz spisa, ki je bil v celoti predložen sodišču.«

Krški občinski svetniki so 23. junija Planinčevo potrdili z 21 glasovi za, dvema proti in enim neoddanim. V primeru podobnega glasovanja Ceglarjeva napoveduje vložitev nove sodbe na upravnem sodišču: »V tem primeru bom še enkrat izkoristila sodno varstvo.«