Kontič naj vnovič razmisli

Azilni dom Velenje: razveljavljena zavrnitev referenduma

Objavljeno
09. februar 2017 15.08
press-Bojan Kontič
Brane Piano
Brane Piano
Velenje - Upravno sodišče je odpravilo odgovor župana Mestne občine Velenje (MOV) Bojana Kontiča, s katerim je 20. decembra lani zavrnil možnost razpisa naknadnega zakonodajnega referenduma o sklepih, v katerih je mestni svet vladi postavil pogoje in omejitve za ureditev azilnega doma v Velenju. Suzana Kavaš, predstavnica Civilne iniciative Velenje (CIV), je dejala, da je sodišče s tem njihovo zahtevo spoznalo za utemeljeno. »Pričakujemo, da bo župan sodbo upošteval in sprejel ustrezne ukrepe. Sodbo moramo še proučiti, a odločitev sodišča je enaka kakor v primeru Črnomlja, le da tam ne gre za azilni dom, temveč za registracijski center,« je povedala Kavaševa.

Tudi z MOV so sporočili, da so prejeli sodbo upravnega sodišča o zahtevi CIV za razpis referenduma. Kontičevo zavrnitev, da občina ni pristojna za razpis referenduma o tem, saj o azilnih domovih odloča notranje ministrstvo, so na MOV podprli z mnenjem ministrstva za javno upravo. A podobno mnenje so imeli tudi v Črnomlju, pa je sodišče vseeno razveljavilo dopis županje, da je pobuda nedopustna. Kontiču je sodišče predlog CIV za referendum o razveljavitvi sklepov mestnega sveta vrnilo v ponovno odločanje. Včeraj se o svojem ravnanju še ni odločil.

O azilnem domu v Velenju pa je Kontič v ponedeljek govoril na občinskem sosvetu za izboljšanje varnosti občanov. Dejal je, da je mestni svet s sklepi zahteval namestitev največ 30 prosilcev za azil, samo družin oziroma ranljivih skupin, ter ureditev varnosti azilantov in bližnjih prebivalcev. Po njegovih besedah so na ministrstvu priporočila sprejeli in zagotovili, da bodo MOV pred podpisom najemne pogodbe z lastnikom samskega doma v Stari vasi obvestili. Če bi sklepe razveljavili, MOV ne bi več imela podlage za postavljanje pogojev ministrstvu za notranje zadeve, to pa bi lahko v nekdanjem Vegradovem samskem domu namestilo do 150 ljudi, kot je sprva načrtovalo.