Sodišče: Županja je ravnala narobe

V Civilni iniciativi proti migrantskemu centru za odločitev ljudstva, a sodišče ni odločalo o razpisu referenduma.

Objavljeno
17. januar 2017 20.30
Protest
Bojan Rajšek, B. P.
Bojan Rajšek, B. P.
Črnomelj, Ljubljana – Sodišče je v upravnem sporu, ki ga je sprožila Civilna iniciativa (CI) proti migrantskemu centru v Beli krajini, odločilo, da županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič ni ravnala prav, ko je pobudo za referendum zavrnila »ne kot neutemeljeno, ampak kot nedopustno in to zgolj z obvestilom«.

Župan mestne občine Velenje Bojan Kontič, ki je prav tako zavrnil zahtevo za referendum in kjer je civilna iniciativa zaradi tega prav tako vložila tožbo, meni, da sodba ne prejudicira odločitve sodišča v njihovem primeru.

Po prepričanju upravnega sodišča bi morala županja Mojca Čemas Stjepanovič vlogo predstavnice CI Maje Kocjan, svetnice SDS, obravnavati skladno z 48. členom zakona o lokalni samoupravi (ZLS) kot ljudsko iniciativo, o kateri bi moral odločati občinski svet. Županja namreč ni pristojna, da pobudo za naknadni referendum kot neutemeljeno zavrne. Pobudo za razpis referenduma je po ZLS treba obravnavati tudi z vidika morebitne vpletenosti ustavne pravice pobudnika, da neposredno sodeluje pri upravljanju javnih zadev, pri čemer je končna ugotovitev o tem odvisna tudi od vsebine referendumske pobude, meni sodišče. Občina mora plačati Kocjanovi 347,70 evra stroškov postopka. Na upravnem sodišču so pojasnili, da »niso odločali o razpisu referenduma, zato tudi ni mogoče reči, da bo na podlagi sodbe referendum izveden«, nekdanji ustavni sodnik dr. Ciril Ribičič pa je za Delo pojasnil, da izid posvetovalnega referenduma ne bo pravno zavezujoč, politično pa – vsaj za funkcionarje na lokalni ravni.

V CI prepričani, da referendum bo

V CI so s sodbo zadovoljni, saj da so bili ves čas prepričani, da je županja ravnala nedopustno in samovoljno. Po njihovem bodo zdaj na referendumu lahko odločali, ali bodo v občini Črnomelj dovolili postavitev migrantskega centra. Kocjanova je za Delo povedala, da pričakujejo nadaljevanje postopka za izvedbo referenduma: »Županja mora določiti rok za zbiranje overjenih podpisov na upravni enoti, nato pa mora občinski svet razpisati datum«. CI mora zbrati približno 650 podpisov, kar po mnenju Kocjanove ne bo težava. Mojca Čemas Stjepanovič danes ni želela komentirati razsodbe, ker da je še ni temeljito prebrala.

Na Mestni občini Velenje (MOV), kjer so možnost referenduma o azilnem domu v Velenju konec decembra zarvnili, odločitve upravnega sodišča v zvezi z referendumom v Črnomlju včeraj podrobneje niso mogli komentirati, ker z njo niso seznanjeni. Župan Bojan Kontič poleg tega pravi: »Po naših informacijah sodišče za primer v Črnomlju ni dovolilo referenduma, ampak je le odločilo o odgovoru občine«.

V nasprotju z županom pa po razsodbi v primeru Črnomlja na ugoden izid svoje tožbe računajo v CI Velenje (CIV). »Naša zadeva je podobna in računamo na ugodno rešitev, « pravi mestni svetnik Mihael Letonje (SLS).