Sodna poravnava novogoriške občine in SGP pravnomočna

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti, zato so izredna pravna sredstva zdaj izčrpana.

Objavljeno
19. marec 2014 17.25
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – »Zdaj so odpadli vsi pomisleki o naravi sklenjene sodne poravnave s SGP Gorica kot tudi včasih priročni razlogi za raznorazna podtikanja,« je odločitev vrhovnega sodišča, da zavrne zahtevo za varstvo zakonitosti zoper poravnavo, danes komentiral Ivan Rutar, odvetnik novogoriške občine v zadevi SGP Gorica.

Povedano drugače: z odločitvijo vrhovnega sodišča je zadeva SGP Gorica tudi s pravnega vidika zaključena, saj je sodna poravnava postala pravnomočna.Naj spomnimo, da je novogoriška občina z družbo SGP Gorica v likvidaciji pred okrožnim sodiščem v Novi Gorici poravnavo sklenila 19. junija lani. Tako je postala lastnica 150.000 kvadratnih metrov zemljišč, med katerimi je večina zunanjih parkirnih mest v mestu, prav tako kot tudi dve garažni hiši ob ulici Gradnikove brigade s 580 parkirnimi mesti in dve parkirni hiši v Kareju 8 s 300 mesti.

S sklenitvijo sodne poravnave je občina dosegla tudi izbris stavbne pravice, s katero so bile te nepremičnine obremenjene. Toda vrhovno državno tožilstvo je 21. oktobra lani, torej tik pred izpolnitvijo obveznosti novogoriške občine, zoper to sodno poravnavo vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti. Višje sodišče v Kopru je zatem sklenilo, da je poravnava zakonita, zdaj pa je tej sodbi očitno pritrdilo tudi vrhovno sodišče, ki je zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnilo kot neutemeljeno.

»Vknjižba pravic novogoriške občine, ki izhajajo iz sodne poravnave, že uspešno teče. Tako sta na ime občine že vknjiženi zemljišči ob ulici Gradnikove brigade, prvo v izmeri 3200 kvadratnih metrov in drugo z več kot 10.000 kvadratnimi metri. Vknjižena je tudi lastninska pravica prve parkirne hiše, izbris stavbne pravice pa je tik pred uresničitvijo. Okrajno sodišče je po prejetih predlogih za uresničitev pravic občine opravilo veliko delo, saj je do 13. marca letos razrešilo 573 plomb na nepremičninah, ki so predmet te sodne poravnave,« poudarja Ivan Rutar.

Kot nova lastnica nepremičnin se je občina po podpisu poravnave z etažnimi lastniki tudi že začela dogovarjati o možnostih za sporazumno razrešitev začetih postopkov za določitev pripadajočega zemljišča. Gre za nepremičnine, ki so predmet sodne poravnave, in glede katerih so etažni lastniki podali predlog, da se določijo kot pripadajoče zemljišče k njihovim stanovanjskim blokom.

»Občina bo etažnim lastnikom predlagala, da se vsa ta javna zemljišča določijo kot javno dobro, pri čemer bo javno dobro segalo do posamezne stanovanjske stavbe. Ta rešitev za etažne lastnike pomeni, da jim bo tudi v bodoče omogočena prosta uporaba vseh zemljišč v skladu z njihovim namenom, ne bo pa jim treba plačevati davkov od teh zemljišč, niti ne bodo imeli nobenih drugih izdatkov v zvezi z njimi, saj bo za redno in investicijsko vzdrževanje zemljišč skrbela občina. Odgovornost za stanje nepremičnin bo tako nosila občina kot njihov lastnik,« dodaja Miloška Bratuž, podsekretarka za premoženjsko pravne zadeve novogoriške občine.