Sodni svet brez sklepa o pionirski kapici

Sodni svet se danes še ni opredelil do ravnanja predsednice Okrajnega sodišča v Ljubljani Vesne Pavlič Pivk.

Objavljeno
15. maj 2014 23.22
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Sodni svet se danes še ni opredelil do ravnanja predsednice Okrajnega sodišča v Ljubljani Vesne Pavlič Pivk. Kot so nam sporočili, so obravnavo začeli, nadaljevali pa jo bodo 29. maja.

Primer Vesne Pavlič Pivk, predsednice sodišča, ki je na prvi stopnji obsodilo protagoniste afere Patria, ljubljansko višje sodišče pa je v celoti pritrdilo presoji nižjega sodišča, se je na dnevnem redu seje sodnega sveta znašel po tem, ko so na spletu zakrožile njene fotografije s koncerta, na katerih nosi jugoslovanske simbole.

Predsednica okrajnega sodišča je danessporočila, da so fotografije s koncerta Ikos banda v Kranju, ki je bil leta 2008. »To je bil rokerski koncert, na katerem so igrali staro rokenrol glasbo, pionirske kapice in rutke pa so bile namesto vstopnic in uporabljene zgolj kot simbol mladosti. Menim, da z udeležbo na koncertu nisem okrnila ugleda sodnika in sodišča. Objavo fotografij po šestih letih in v takšnem kontekstu je mogoče razumeti kot poskus diskreditacije sodstva in zlasti sodišča, ki je odločalo v zadevi Patria.«

Sodni svet se do etičnosti ravnanja sodnice še ni dokončno opredelil, so pa v poslanski skupini SDS v sredo predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo in predsednika sodnega sveta Janeza Vlaja v pismu pozvali, naj izrazita svoje mnenje o ravnanju Vesne Pavlič Pivk. »Ta si je namreč na eni od zabav nadela oblačila s simboli nekdanjega režima, kar je razvidno s fotografij, objavljenih na spletu.«

Njeno ravnanje označujejo kot poveličevanje totalitarnih simbolov, ki pomenijo oživljanje oziroma pozivanje k vračanju k revolucionarnim vzorcem in simbolom ter k poveličevanju osebnosti in njihovih genocidnih dejanj. Zato se sprašujejo, kakšen pečat daje takšno ravnanje ugledu sodnikov in pravosodju v celoti.