Sokolca niti po odločitvi sodišča ne nameravajo zapustiti

Ob morebitni nasilni izselitvi iz Narodnega doma zažig umetniških del. Občina napoveduje uporabo vzvodov, ki so ji na voljo.

Objavljeno
09. januar 2018 19.49
Seba,vodja kulturnega doma Sokolc,Novo Mesto Slovenija 30.09.2016 [Kultura]
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto – »Prostovoljno nikoli ne bomo zapustili objekta,« je po sestanku s predstavniki občine zaradi izpraznitve Kulturnega doma v Novem mestu včeraj za Delo povedal predstavnik Avtonomne kulturne cone (AKC) Sebastjan Šeremet. Novomeško okrajno sodišče je ugodilo tožbi občine za izpraznitev prostorov in izročitev nepremičnine v posest.

Občina je tožbo vložila že novembra 2016, sodba pa je postala pravnomočna pred kratkim. Zato je župan Gregor Macedoni sklical sestanek in od uporabnikov objekta zahteval, naj izpraznijo prostore, saj namerava občina letos začeti obnovo povsem dotrajanega Narodnega doma. Po besedah Urbana Kramarja z novomeške občine imajo v proračunu za letos za prenovo predvidenih 125.000 evrov, od tega 75.000 evrov za prenovo strehe. Macedoni zahteva, naj uporabniki zapustijo prostore takoj, a ti na miren način iz okolja, v katerem ustvarjajo, ne nameravajo oditi.

»Občinsko vodstvo je na sestanku želelo preveriti, ali so uporabniki že izvršili decembra pravnomočno sodbo oziroma kako jo nameravajo izvršiti. Občina izvršilnih sredstev noče uporabiti, vendar bo, če uporabniki sodbe ne bodo spoštovali, prisiljena javni interes uveljaviti z vzvodi, ki so ji na voljo v okviru sodnega pravnega varstva,« so sporočili z novomeške občine. Po naših informacijah uporabnike terjajo tudi za plačilo stroškov, nastalih po županovem sklepu o izpraznitvi prostorov septembra leta 2016. Občinska predstavnica je v družbi varnostnikov hotela vstopiti v objekt že mesec za tem, a so se uporabniki vanj zabarikadirali in tako preprečili deložacijo. Zdaj ima občina v rokah pravnomočno sodbo.

Šeremet je protestno zapustil sestanek, saj Macedoni zaradi obnove zahteva takojšnjo izselitev. »Župan do umetniškega ustvarjanja nima prav nobenega sočutja. Zanima ga zgolj to, kdaj se bomo izselili, in prav nič, kaj bo z našimi umetniškimi deli,« je povedal Šeremet in zagrozil, da se bodo morebitni nasilni izselitvi, ko bo občina zaprla Sokolsko cesto in tako dala znak za vdor v stavbo, uprli in da bodo na cesti zažgali vsa svoja dela, ki se jih je nabralo za več tovornjakov. »Bomo nori, a ne neumni,« je dodal sogovornik.