Šola dr. Ljudevita Pivka končno odprta

Stala je 4,368.294 evrov, obiskuje pa jo nekaj več kot 80 šolarjev.

Objavljeno
29. september 2016 20.54
otroke s posebnimi potrebami.
Franc Milošič
Franc Milošič
Po štirih letih gradnje so na Ptuju le odprli novo osnovno šolo za otroke s posebnimi potrebami. Iz starega dotrajanega šolskega poslopja v Raičevi ulici ob robu mestnega središča so se šolarji v nove učilnice in telovadnico preselili že z letošnjim prvim šolskim dnem, a slovesno otvoritev so pripravili danes.

Občine na ptujskem območju so se dolgo dogovarjale, pogajale in si nagajale pri tej gradnji. Prva idejna zasnova je bila pripravljena že leta 2006, a se je s prostorom, gabariti in načrtovano stavbo zapletalo.

Zdaj šola dr. Ljudevita Pivka stoji ob ptujskem dijaškem domu in je z njim funkcionalno povezana s skupno kuhinjo in jedilnico. Tudi ko so 2011 že imeli gradbeno dovoljenje, so na začetek gradnje čakali so pomladi 2013, ker se nikakor niso mogli dogovoriti, kolikšen naj bo investicijski delež posamezne občine ustanoviteljice.

Sporazum o sofinanciranju gradnje so občine podpisale šele sredi leta 2014. Šolo so gradili etapno, pač toliko, kolikor je bilo v vsakem letu denarja zanjo. Njena končna cena je 4,368.294 evrov, vanjo pa zdaj hodi nekaj več kot 80 šolarjev.

Ta šolski javni zavod je ustanovilo 13 občin s ptujskega območja, še nekaj pa se jih je s ptujskega, ormoškega in lenarškega območja pridružilo kot pogodbenice, saj jo obiskujejo šolarji tudi iz teh občin.

Predsednik države Borut Pahor se otvoritve zaradi pogreba Šimona Peresa ni mogel udeležiti. Je pa v posebnem pismu spomnil, da je na enem od svojih obiskov v stari ptujski šoli podpisal izjavo, da bo ta šola nekoč imela nove prostore, pa četudi se svet preneha vrteti. Po današnji otvoritvi se na srečo še vrti naprej. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je tudi prizadevanja za to novo šolo posvojila s posebno akcijo, z večkratnim obiskovanjem in spremljanjem gradnje. Zato je bila danes ob prerezanem traku še posebej zadovoljna. Ptujski župan Miran Senčar pa je priznal, da so se župani ptujskih občin prav na tem projektu veliko naučili o kompromisih in sodelovanju.