Šola zamaka, obnova se zamika

Mariborska občina ne bo sklenila pogodbe z izbranim izvajalcem za obnovo Osnovne šole Tabor I, ampak bo objavila nov razpis.

Objavljeno
28. maj 2015 01.35
Pouk latinščine na osnovni šoli Prežihov Voranc v Ljubljani 6. novembra 2013.
Miha Rubin
Miha Rubin

Maribor – Mestna občina je odstopila od podpisa pogodbe z izbranim izvajalcem za obnovo strehe in fasade na mariborski Osnovni šoli Tabor I, ki jo obiskuje več kot 500 otrok. Vzrok je pomanjkanje denarja in investicijske dokumentacije. Zdaj napovedujejo nov razpis za izvajalca del.

Obnova objekta OŠ Tabor I, zgrajenega leta 1980, že dlje časa velja za nujno, saj streha na več mestih pušča, vidni so sledovi zamakanja po stropih in stenah, ogrožena je varnost zaradi zatekanja v električne inštalacije, fasadne plošče so azbestne ... Na javnem razpisu za energetsko obnovo strehe in fasade ter zamenjavo oken je občina lani izbrala ponudbo podjetja Markomark v višini 1,27 milijona evrov. Predvidoma na današnji seji pa bo vodstvo občine seznanilo mestni svet z odstopom od podpisa pogodbe s tem podjetjem iz Vidma pri Ptuju.

Novi izvajalec gradbenih del

»Konec leta 2014 stanje virov financiranja v proračunu ni omogočalo začetka del. Niti načrtovani razpoložljivi viri financiranja v proračunu za leto 2015 ne zadostujejo za sklenitev pogodbe za izvedbo celovite energetske obnove,« so zapisali v občinski projektni pisarni. Poleg tega so po končanem postopku javnega naročila ugotovili, da potrjeni načrt investicijsko-vzdrževalnih del na področju izobraževanja za leto 2014 ni ustrezna podlaga za sklenitev pogodbe z izvajalcem, temveč je bilo za ta dela treba izdelati dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP).

Ta dokument, ki vključuje izvedbo investicijsko-vzdrževalnih del v dveh fazah, bo mestni svet prav tako obravnaval na seji, ki se začenja danes. Po potrditvi DIIP pa bo občina izvedla nov postopek javnega naročila za izbor izvajalca gradbenih del. »Najverjetneje to pomeni časovni zamik,« se je odzvala ravnateljica OŠ Tabor I Jožica Rapac. Kot je dodala, je bila po prejšnjem javnem naročilu glavnina del načrtovanih za čas šolskih počitnic, kako bo zdaj, pa na OŠ nimajo informacij.

Po DIIP, v katerem so vsa dela ovrednotena na 1,38 milijona evrov (v celoti bodo plačana iz mestnega proračuna), je v prvi fazi načrtovana intervencijska sanacija strehe, ki naj bi se začela letos. Izvedba preostalih del pa je predvidena od marca do avgusta 2016, če bo zanje zagotovljen denar. Letos naj bi mariborska občina za naložbo namenila dobrih 400.000 evrov, drugo pa iz proračuna za prihodnje leto.