Soli letos ne bo zmanjkalo

Pograbili prve kupe soli. Kljub dvotedenski zamudi pri žetvi polna luna v juniju napoveduje dobro letino.

Objavljeno
13. julij 2016 14.13
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Seča – »Solinarjem sem že 22. junija ob polni luni napovedal naslednje: če se bo vreme v treh dneh ustalilo, bo solinarska sezona dobra. Tako je bilo in odtlej me vremenske napovedi ne zanimajo,« je precej samosvoje dobro solno letino napovedal vodja solinarske proizvodnje Dario Sau. Včeraj zjutraj so pograbili prve kupe soli s približno tritedensko zamudo glede na povprečje.

Po navadi začno solinarji grabiti slane kristale prve poletne dni okoli 21. junija, če se to zgodi kasneje, pomeni, da sol zamuja, je o povprečnem začetku letine pojasnil Dario Sau, vodja proizvodnje soli.

Solinarji so začeli solna polja in petolo (podlago) na letino intenzivno pripravljati že konec aprila, potem pa jo je maja in predvsem junija precej zagodlo vreme. Samo junija je v prvih treh tednih padlo sto litrov dežja na kvadratni meter, kar je tako zelo razredčilo zaloge slanice, da je bila redkejša kot običajna morska voda. »Zato nas je 21. junija čakalo res garaško delo. Z vseh 260 hektarjev aktivnega dela solin na Leri, kjer je nekaj več kot 200 hektarjev bazenov, smo morali izprazniti skoraj vso vodo. Zamenjati smo je morali od 150.000 do 200.000 kubičnih metrov, večinoma na prosti pad in ob osekah, deloma pa tudi s črpalkami. Samo zamenjava vode nam je vzela sedem oziroma osem dni in tako se je izparevanje začelo povsem od začetka konec junija. Običajno potrebuje morje od 20 do 24 dni za prvo kristaliziranje, če pa se vodarji potrudimo in primerno pretakamo vodo, lahko ta proces pospešimo. Nam je kljub pomanjkanju vodarjev ob požrtvovalnem delu uspelo, da smo sol dobili v 12 dneh,« je pojasnil Sau.

Najbolj prodajana na Amazonu

V solinah poleg vodje proizvodnje delajo še trije vodarji, 12 redno zaposlenih solinarjev in 20 najemnikov solnih fondov. Lani je bila sezona kljub izredno vročemu poletju povsem povprečna, je pojasnil direktor Klavdij Godnič. Pridelali so 2250 ton soli, od tega 1500 ton jedilne (200 ton z geografskim poreklom in 1300 ton tradicionalne piranske soli), nekaj več kot 700 ton industrijske in še 30 ton solnega cveta. Pridelek je bil na koncu precej manjši od 3500 ton, kolikor ga običajno predvidijo v letnem načrtu.

Po besedah namestnika direktorja in vodje Krajinskega parka Sečoveljske soline Andreja Sovinca se jim prodaja vsako leto poveča za 100 ton, na leto pa z njo ustvarijo 1,3 milijona evrov prihodkov. Sol iz Sečoveljskih solin je mogoče kupiti na prodajnih policah boljših trgovin in delikates v več kot dvajsetih državah po svetu, v Amazonovi spletni trgovini pa je najbolje prodajana sol.

»Na zalogi nam je ostalo le približno 700 ton soli. To bi bilo premalo za naše tržne obveznosti. Če bi se letos ponovila katastrofalna sezona iz leta 2014, ko nismo pridelali niti ene tone, bi naše soli na trgu zmanjkalo. Čeprav smo začeli z zamudo, lahko z upoštevanjem optimističnih napovedi tistih, ki imajo vreme na območju solin v mezincu, rečem, da pričakujemo še eno povprečno letino,« je dejal Godnič.