Solidarnost je prestala preizkušnjo

Hiše, ki jih je zalila voda, so že očistili, lastniki jih zdaj osušujejo z lastnimi ali izposojenimi sušilci.

Objavljeno
22. marec 2014 20.03
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Laze – Laze, vas na »polotoku« sredi počasi usihajočega jezera na Planinskem polju, iz dneva v dan bolj dobiva svojo prejšnjo podobo. Nasip so začeli odstranjevati že sredi tedna s stroji, v četrtek so izvedli že prvo delovno akcijo in opravili polovico dela, dokončali pa so ga na današnji delovni, čistilni akciji.

V Lazah zdaj nasipa ni več, pesek so iz 15.000 vreč, od katerih je bilo 12.000 uporabljenih, izpraznili na začasne deponije, uporabili pa ga bodo domačini za nasutje poti, tudi nove, intervencijske, o kateri se še dogovarjajo. V poplavljenem delu vasi so včeraj čistili, pospravljali, kurili.

Hiše, ki jih je zalila voda, so že očistili, lastniki jih zdaj osušujejo z lastnimi ali izposojenimi sušilci, civilna zaščita bo dodatne, nove, nabavila prihodnji teden. Na akciji, kot je za Nedelo povedal poveljnik logaške civilne zaščite Damjan Barut, so sodelovali gasilci, logaški in nekaj ljubljanskih jamarjev, taborniki in skavti, nekaj vojakov in domačini, med skupaj stotimi udeleženci pa je bil tudi župan občine Logatec Berto Menard.

»Vzdušje je bilo zelo dobro, akcijo bomo končali še s piknikom,« je danes povedal Barut, domačin, upokojeni profesor dr. France Šušteršič, pa je na vprašanje, ali so poplave Lazam tudi kaj prinesle, odgovoril: »Povezali smo se in sproti rešujemo vse probleme. Pokazala se je zelo velika solidarnost, o kateri smo vedeli, da obstaja, a zdaj se je pokazala v zelo velikem slogu, tudi solidarnost sosednjih vasi. Semkaj so hodile cele kolone gasilcev, prostovoljcev in vseh drugih. Danes, na koncu, je narejenega bistveno več, kot smo pričakovali. Skratka, solidarnost je bila na vrhuncu, k čemur pa je pripomogla tudi dobro pripravljena akcija.«