Slovenija je solidarna z Grčijo

V nagovoru je Mesec izrekel podporo Grčiji, ker da jo Bruselj izsiljuje.

Objavljeno
03. julij 2015 16.25
Shod v podporo Grčiji
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika
Ljubljana - »Grčijo podpiramo, ker je treba varčevalne ukrepe, ki so izjemno škodljivi, odpraviti«, je poudaril vodja poslancev ZL Luka Mesec na shodu pred predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji, kjer so izrazili solidarnost z Grki pred nedeljskim referendumom.

V nagovoru je Mesec izrekel podporo Grčiji, ker je treba ustaviti izsiljevanje. »Če se neka država z demokratično izvoljeno vlado legitimno odloči, da bo prenehala izvajati varčevalne ukrepe, bi morale evropske institucije to kot demokratično voljo demokratično izvoljene vlade v demokratični državi upoštevati. Videli smo ravno nasprotno. Začelo se je izsiljevanje, začelo se je ekonomsko teroriziranje, stiskanje v kot z ekonomskimi ukrepi, da bi poskusili Grčijo destabilizirati in vreči njeno vlado.«

Grki bodo na nedeljskem referendumu odločali o pogojih nadaljnje pomoči. Vlada premiera Aleksisa Ciprasa volilce sicer poziva, naj se izrečejo proti novim strogim varčevalnim ukrepom v zameno za finančno pomoč mednarodnih upnikov.

Shod so organizirali poslanci Združene levice s predstavniki treh civilnih organizacij Umanotere, Študentske iskre in sindikata Mladi plus ter gibanje Puntarji. Udeležilo se ga je okoli 30 ljudi. Podobni shodi podpore potekajo tudi po več evropskih mestih.