Šolniki vztrajajo: Nihče se ne bo norčeval iz nas

Pouka na večini šol ni bilo, stavkalo je več kot 40.000 šolnikov na različnih lokacijah po državi.

Objavljeno
14. marec 2018 07.24
Posodobljeno
14. marec 2018 07.24
S. H., Š. J., STA
S. H., Š. J., STA

Ljubljana – V več kot 90 odstotkih javnih vrtcev in šol danes poteka stavka, ki se je po napovedih Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) udeležuje več kot 40.000 zaposlenih, zato na večini šol ni pouka. Ob 12. uri so v enajstih mestih pripravili tudi protestne shode.

»Vztrajamo in bomo vztrajali, da se v tej državi vzgojno-izobraževalnemu delu zagotovi dostojanstvo in ugled, vztrajamo, naj se nas plača enako, kot se že plačuje delo na primerljivih delovnih mestih v javnem sektorju. Nihče se iz nas ne bo norčeval,« je bilo slišati z govorniškega odra na Gregorčičevi, kjer se je zbralo več kot 2500 ljudi. Tam stoji več kot 2500 zaposlenih na različnih ravneh vzgoje in izobraževanja, torej na univerzi in raziskovalnih inštitucijah, v kulturi, dijaških domovih, osnovnih, srednjih in glasbenih šolah, strokovno in tehnično osebje od vrtca do univerz.

Zbrane je kot prva nagovorila predsednica Sviza Ljubljana Magdalena Mustar Pečjak, ki je dejala, da je danes delo prekinilo še več zaposlenih kot pred mesecem dni, ko so vstopili na najbolj množično stavko na naših tleh. Stavka namreč več kot 95 odstotkov vrtcev, osnovnih in srednjih šol, dijaških domov ter zavodov s prilagojenim programom. »Naše razočaranje je, zaradi ponedeljkovega neuresničenega dogovora, večje kot kdaj prej,« je opisala in v nadaljevanju prebrala pismo glavnega stavkovnega odbora Sviza, ki ga trenutno prebirajo še na desetih protestnih shodih po državi.

»40.000 ljudi nas ne stavka zato, ker bi zahtevali, naj nas država plača bolje in več kot druge, ampak stavkamo, ker nas plačuje slabše in manj kot druge,« je prebrala članstvu. Hkrati želijo s stavkovnimi aktivnostmi javnost opozoriti, da bo razvrednotenje njihovega dela negativno vplivalo na vzgojo in izobraževanje, saj je ob takšnem nezadovoljstvu zaposlenih padec kakovosti neizbežen. Kakovostni javni vrtci in javne šole so še posebej pomembni za otroke iz delavskih družin in vseh drugih materialno osiromašenih družin, ki se težko prebijajo skozi življenje, ker alternative kakovostnemu javnemu izobraževanju nimajo, še piše v pismu.

Na današnjih protestnih shodih so ponovili stavkovne zahteve, predstavljene ob začetku stavke februarja. Med drugim še vedno zahtevajo višje plače za vzgojitelje v vrtcih ter učitelje in druge strokovne delavce v šolah, primerno ureditev plačila razredništva ter regres za vse z minimalno ali nižjo plačo v višini 1200 evrov bruto. Pričakovati je, da so zahtevali tudi uresničitev dogovora, ki so ga v ponedeljek dosegli z vlado, a ga ta ni parafirala.

Zaradi stavke danes v večini šol pouka ni bilo, je pa bilo zagotovljeno varstvo za otroke, za katere starši nimajo drugega varstva. V večini vrtcev so organizirali le dežurne enote. Sviz je starše pozval, naj danes otrok ne pošiljajo v vrtce in šole, razen če res ni druge možnosti.



V živo smo spremljali novinarsko konferenco Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Video: STA.

»K zagonu stavke največ prispevala vlada«

Na 11 shodih ob današnji stavki v vzgoji in izobraževanju se je v različnih krajih po državi zbralo skupaj več kot 15.000 ljudi. V vrtcih in osnovnih šolah so kljub stavki sprejeli približno 8.000 otrok, je dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Izrazil je zadovoljstvo, ker stavka dobiva na zagonu in se razpoloženje stavkajočih radikalizira.

Štrukelj je na novinarski konferenci po končanem shodu v Ljubljani ocenil, da je k zagonu stavke, ki danes poteka v več kot 90 odstotkih vzgojno-izobraževalnih zavodov, verjetno največ prispevala vlada.
Ob tem je spomnil na ponedeljkovo ravnanje vlade, ki da se je takrat z njimi dogovorila o njihovih bistvenih zahtevah, potem pa prelomila dano besedo. Umik predloga je po njegovih besedah pri zaposlenih povzročil »upravičeno ogorčenje, ker se pač tako z ljudmi ne dela«.

Ponedeljkovo dogajanje je bilo po Štrukljevih navedbah tudi ena od pomembnih tem v govorih na današnjih protestnih shodih v 11 krajih po državi. Kot je dodal, so vzgojitelji, učitelji in drugi strokovni delavci potrpežljivi ljudje, pogosto tudi nagnjeni h kompromisom in racionalnemu odločanju. »Ne prenesemo pa, da se nekdo norčuje iz našega dela,« je poudaril. Vladi se je po njegovih besedah tudi ponesrečil poskus, da bi njihove zahteve demonizirala s tem, ko govori, da v Svizu zahtevajo več. Ob tem je spomnil, da plače zaposlenih v vzgoji in izobraževanju zaostajajo za plačami zaposlenih v državni upravi s primerljivo izobrazbo. »In zato ne moremo vsi dobiti enako, če želimo odpraviti problem razvrednotenja tega dela,« je prepričan Štrukelj.



Video: STA

Usoda pogajanj z vlado

Ponedeljkova večerna pogajanja so propadla, ker je vladna pogajalka Lilijana Kozlovič odstopila od že usklajenih zahtev, zatrjujejo v Svizu. »Uskladili smo se o višini regresa za zaposlene pod minimalno plačo, o zvišanju plač vzgojiteljic, njihovih pomočnic, (visokošolskih) učiteljev ter drugih strokovnih delavcev,« so dejali. Poleg tega so se dogovorili za en dodatni plačni razred napredovanja za učitelje svetnike, vendar se drugi sindikati javnega sektorja to zavrnili, zato parafa stavkovnega sporazuma ni bila uresničena.

Če vlada njihovih zahtev po današnji stavki ne bo sprejela, bodo stavkali še tretjič, in sicer 17. aprila, med zadnjim zasedanjem državnega zbora. Že jutri popoldne vladno stran vabijo na 9. sejo pogajanj.


Foto: Blaž Samec/Delo

Kako so stavkovni dan preživeli otroci, si lahko prebrete v prispevku V vrtcih v Kranju danes le tretjina otrok.