Šolski tuši nevarni za razvoj legionele

OŠ Trbovlje: ravnateljica miri, da šolarji nimajo stika s tuši, starši vztrajajo: Imajo ga na treningih!

Objavljeno
13. november 2017 16.12
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trbovlje - OŠ Trbovlje (OŠT) grozi nevarnost razvoja legionele. Na občini za to vedo od pomladi, s čimer so seznanili tudi šolo, a tam so ocenili, da staršev ne bodo vznemirjali, saj da »učenci nimajo dostopa do tušev v garderobah telovadnice«. A bakterija je vseeno zasejala strah: starše skrbi zaradi otrok, poleg tega opozarjajo, da bi se morali šola in občina odločneje odzvati.

Starši, ki ne želijo biti imenovani, pravijo, da se načeloma strinjajo s pojasnilom ravnateljice OŠT Klementine Šuligoj za Delo, da je panika odveč, ker učenci nimajo dostopa do tušev. Toda, kot dodajajo, isti otroci prihajajo v šolsko telovadnico tudi popoldne in zvečer: »Res da ne kot učenci, temveč kot člani različnih športnih klubov in društev. Po vsakem treningu se tuširajo, torej so še kako v stiku s tuši.«

Učitelji obveščeni šele pred kratkim

Delavci OŠT so o možnostih, da v ceveh morda gostijo nevarno bakterijo, po naših informacijah od vodstva šole prvič slišali v teh dneh, ko je zadevo obelodanil občinski svetnik in prvi nadzornik komunale Iztok Hribovšek. Hribovšku ki po sporu glede imenovanja direktorja komunale zapušča županjino Listo za naše Trbovlje, se zdi neodgovorno, da županja Jasna Gabrič tako dolgo ni zahtevala ukrepanja na podlagi mnenja, ki ga je o rekonstrukciji in energetski sanaciji OŠT po naročilu občinskih nadzornikov aprila letos izdelal sodni izvedec. Damjan Detela, predsednik nadzornega odbora (NO), pravi: »V mnenju so navedene napake na objektu, vključno z nevarnostjo nastanka legionele. Z mnenjem je bila že junija seznanjena občinska uprava in svetniške skupine v občinskem svetu.« NO je na seji v začetku oktobra občinski upravi naložil, da mu posreduje pisno izjavo izvajalca, da je dela končal (sanacija je bila zaključena že konec leta 2014), in podpisan zapisnik o prevzemu. A Detela dokumentov še ni prejel.

Opozorilo županji, da je kazensko odgovorna

Neuradno je občinska delegacija te dni obiskala OŠT. Na vprašanje, ali je bil obisk v dneh, ko je, kakor pravi Hribovšek, k sreči izbruhnila le afera, ne pa tudi legionela, kakor koli povezan s potencialno nevarnostjo v šolskem vodovodnem sistemu, Gabričeva ne odgovarja. Hribovšek pravi, da ga je kot gradbenika z dvajsetletnimi izkušnjami na področju vodenja projektov in nadzora nad projekti že pred meseci prosila za nasvet. »Še največji problem je možnost razvoja legionele zaradi neustrezne izvedbe instalacij,« je takrat med drugim zapisal Hribovšek, ki mu je po pol leta prekipelo. Pred dnevi je Gabričevo javno opozoril na možne posledice ignorance in posledično kazenske odgovornosti zaradi zatajitve in povzročitve velike nevarnosti ogrožanja zdravja in življenja otrok. Na vprašanje, kako komentira očitke, da ni ukrepala in ali bo za to prevzela odgovornost, nam županja ni odgovorila.

Na šoli že doslej vzorčili vodo

Ravnateljica Šuligojeva je za Delo potrdila, da jih je občina v začetku maja seznanila le z izsekom iz poročila sodnega izvedenca o možnosti nastanka legionele in predvidenih ukrepih, ki preprečujejo zastajanje vode v ceveh. Na šoli so že v preteklosti skladno s priporočili za preprečevanje legionele izvajali vzorčenje vode v garderobah telovadnice. Mnenje o tem, ali je mogoče, da bi se legionela pojavila le v delu sistema, smo poiskali pri Nataši Sovič z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

»Glede na naše izkušnje je zelo verjetno, da je legionela v visokih koncentracijah prisotna samo v enem delu omrežja, v drugem pa ne. Zelo pogosto se tudi dogaja, da je denimo samo v sistemu tople vode, v hladni vodi pa je ni oziroma je v njej v nizkih koncentracijah,« je pojasnila Sovičeva in opozorila pred slabo pretočnimi tuši. Potek okužbe je po njenem verjetnejši prek aerosola (prh in podobno) kot prek pitja vode. »Saj prav tega nas je strah,« so se odzvali starši enega od šolarjev z OŠT: »Otroku lahko prepovemo pitje vode, težje mu prepovemo prho v šolski telovadnici po uri in pol treninga.«

Hribovškovo opozorilo s pozivom, da lahko v skladu 42. členom statuta občine nadzorniki odpokličejo županjo, če gre za hujše kršitve, je prejel tudi NO. Hribovšek pričakuje, da bodo nadzorniki o kršitvah, ki jih je v povezavi z OŠT domnevno zagrešila Gabričeva, obvestili pristojne organe.