Šolsko ministrstvo bo iskalo sistemske rešitve za NPZ

A ker pravil ni mogoče spreminjati čez noč, bodo testi preverjanja znanja letos še potekali v skladu z veljavnim pravilnikom.

Objavljeno
19. marec 2015 13.16
vidic/Nacionalni preizkus znanja
M. Č., Delo.si, STA
M. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so v zvezi z zahtevami nekaterih, da se učiteljem vrednotenje testov nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) dodatno plača, pojasnili, da učitelji že skoraj desetletje to opravljajo v okviru svoje delovne obveznosti. Napovedali so, da bodo izvedbo NPZ analizirali in poskušali najti sistemske rešitve.

Kot so zapisali na ministrstvu, je tudi iz pravilnika o NPZ v osnovni šoli razvidno, da vrednotenje opravijo učitelji v okviru svoje letne delovne obveznosti in za to niso dodatno plačani. Pristojnost razporejanja delovne obveznosti delavcev v šoli pa imajo ravnatelji posameznih šol, povzema STA.

Na podlagi vsakoletnih navodil za izvedbo NPZ v osnovni šoli, ki jih pripravljata državni izpitni center in Zavod RS za šolstvo, sprejme pa državna komisija za vodenje NPZ, šole v svojih letnih delovnih načrtih načrtujejo izvedbo NPZ. Tudi v tem šolskem letu so vse osnovne šole prijavile učiteljice in učitelje k popravljanju testov NPZ, so pojasnili na ministrstvu.

Ob tem navajajo, da se je v šolskem letu 2012/13 posodobila oblika vrednotenja NPZ v 9. razredu, ki je postala elektronska. V šolskem letu 2013/14 je bilo to omogočeno tudi pri NPZ za 6. razred. Učitelji, ki elektronsko vrednotijo teste, imajo tako po njihovih navedbah na voljo več dni za vrednotenje, izločene so tehnične napake, manj je stroškov logistike, kar je prej šole in učitelje dodatno bremenilo.

Na ministrstvu priznavajo, da jih šole že nekaj časa opozarjajo na različne vidike izvajanja NPZ in njegove umestitve v sistem. Ministrstvo bo na podlagi letošnje izvedbe NPZ pripravilo analizo ter na njeni podlagi skušalo skupaj z učitelji najti ustrezne sistemske rešitve. »Ker pravil ni mogoče spreminjati čez noč in med šolskim letom, bodo NPZ v tem šolskem letu potekali v skladu z veljavnim pravilnikom,« so še pojasnili na ministrstvu.

Na Osnovni šoli Prule so namreč v sredo Državni izpitni center (RIC) z dopisom obvestili, da njihovi učitelji in učiteljice ne bodo popravljali nalog letošnjega NPZ, če za to ne bodo primerno plačani. Menijo namreč, da popravljanje omenjenih nalog ne more biti del rednega delovnika učiteljev. Ob tem opozarjajo, da ministrstvo v učiteljev 40-urni delovnik vsako leto doda nekaj novih obveznosti, ki niso del pouka ali priprav nanj, zato seznam teh obsega že tri strani. Tudi doprinosa ur ima večina učiteljev dovolj in ga med počitnicami niti ne more izkoristiti.