Somalska deklica in mamica bi ostali v Sloveniji

Begunska mamica in hčerka bosta ostali v jeseniški bolnišnici predvidoma deset dni.

Objavljeno
27. oktober 2016 19.52
Somalka rodila v SBJ
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Somalska begunka in njena hčerka, ki je dobila ime Sabrin, bosta v jeseniški bolnišnici predvidoma ostali še deset dni, so sporočili iz splošne bolnišnice Jesenice (SBJ). V Ratečah, kjer je noseča begunka potrkala na vrata gostilne Uh in od koder so jo odpeljali na porod na Jesenice, zdaj zbirajo pomoč za mamico in novorojenko.

Domačini so pokazali veliko dobre volje, saj so se v velikem številu odzvali na pobudo za zbiranje opreme in oblačil za malo Sabrino in njeno mamico, je povedala Sonja Kavalar iz gostilne Uh, sicer tudi predsednica krajevne skupnosti Rateče. Oglasili so se tudi ljudje, ki bi radi pomagali z denarjem, vendar ga ne morejo sprejemati, je še povedala in dodala, da jima bodo zbrano opremo in oblačila predali pred odpustom iz bolnišnice.

Denarja kot pomoč za mlado mamico in deklico ne sprejemajo niti v jeseniški bolnišnici, kjer ne morejo sprejemati niti oblačil in opreme, je povedala Sandra Jerebic iz SBJ in nas napotila na jeseniško humanitarno društvo Up, ki je ponudilo pomoč mamici in Sabrini.

Po besedah direktorice človekoljubnega društva Up Faile Pašić Bišić je Somalka izrazila željo, da bi ostala v Sloveniji. Kako je prišla v Slovenijo in zakaj se je na tvegano pot v zahodno Evropo odločila v visoki nosečnosti, Pašić Bišićeva ne ve, saj je begunska mamica zadržana, svoje deklice pa sploh ne izpusti iz rok. Somalka ni vedela niti tega, da se je znašla v Sloveniji, je povedala sogovornica.

Možnosti, da bi Somalka in deklica dobili azil v Sloveniji, so glede na dosedanje izkušnje na tem področju majhne, je ocenila Faila Pašić Bišić. Dodala je, da bi s tem ostala brez možnosti, da za azil zaprosi v kateri drugi evropski državi. Brez odobrenega azila v Sloveniji bi morali obe zapustiti Slovenijo.