Soočenje neslišanih stališč o reformi avtorskega prava

Z željo po bolj pluralni razpravi je na Pravni fakulteti potekala okrogla miza o evropski direktivi o avtorskih pravicah.
Fotografija: V Ljubljani in 24 drugih evropskih mestih so 26.avgusta protestirali proti omejevanju spletne svobode. FOTO: Blaž Samec/delo
Odpri galerijo
V Ljubljani in 24 drugih evropskih mestih so 26.avgusta protestirali proti omejevanju spletne svobode. FOTO: Blaž Samec/delo

Na Pravni fakulteti je danes potekala okrogla miza o avtorskih pravicah, na kateri so sodelovali sogovorniki, ki v tej razpravi običajno ne pridejo do besede.

Okroglo mizo z naslovom Evropa potrebuje reformo avtorskega prava so organizirali inštitut Danes je nov dan, Inštitut za primerjalno pravo Pravne fakultete v Ljubljani, Inštitut za intelektualno lastnino, Zavod Državljan D ter Opening Up Slovenija, ki je iniciativa različnih organizacij pod okriljem vodstva inštituta Jožefa Stefana.



Nacionalni svet za knjižnično dejavnost ugotavlja, da bi predlagana direktiva lahko ogrozila nemoteno izvajanje javne službe v knjižnicah. Ključni problem je v tem, da se zakonodajalci niso vprašali, kaj je internet, komu služi in čigav je. Ta problem bi morale rešiti organizacije, kot je na primer World Wide Web Consortium iz Cerna.

Žiga Vrtačič z inštituta Danes je nov dan je izpostavil problematiko teme, ki razdvaja javnost. To po njegovem mnenju dokazuje tudi nenadna odločitev dveh predvidenih govorcev, da ne bosta sodelovala na današnji okrogli mizi, Gregorja Štibernika z Zavoda Aipa in Luke Novaka iz Slovenske avtorske in založniške organizacije za pravice reproduciranja, Sazor.

»Konstantno se borimo okrog osnovnih definicij, kaj sploh je internet,« je poudaril Domen Savič, direktor zavoda Državljan D. Vesna Čopič z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pa je opozorila, da je Slovenija v nevarni situaciji, ker vlada (še) ni sprejela skupnega stališča o tej problematiki, in ker ni ocene, kaj bi predlagana direktiva prinesla izključno za slovensko skupnost.

Evropski poslanci bodo o direktivi drugače ponovno glasovali na plenarnem zasedanju prihodnji teden.
 

Preberite še:

Komentarji: