ŠOS in PS ogorčena: Koncesije v visokem šolstvu ne sodijo v »tekoče posle«

Ministra Žigo Turka pozivajo, naj razpis nemudoma razveljavi in poskrbi za zakonsko urejen sistem financiranja.

Objavljeno
07. marec 2013 16.05
Posodobljeno
07. marec 2013 17.00
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

V ŠOS presenečeni nad naglico podeljevanja koncesij v družboslovju

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so začudeni nad nenadno potrebo po novih koncesioniranih programih, še posebej v duhu varčevanja vlade v odhajanju na področju visokega šolstva. Prepričani so, da minister v odhajanju Turk namerava v času opravljanja tekočih poslov brez tehtnih argumentov podeliti še nekaj državnih koncesij zasebnim visokošolskim zavodom za izvajanje novih študijskih programov, med drugim tudi dvema, ki trenutno še nimata koncesije.

Še bolj kot sam razpis, jih preseneča vsebina razpisa za prijavo programa za področje družboslovja. Pri tem opozarjajo, da je vlada ob letošnjem razpisu za vpis na visokošolske zavode na predlog ministrstva za izobraževanje zmanjšala vpis prav na družboslovju za 20 odstotkov, ker da obstaja t. i. presežek diplomantov družboslovja. Zato so na ŠOS presenečeni nad naglico podeljevanja novih koncesij na področju, kjer novih programov in povečanja vpisnih mest ne potrebujemo.

V ŠOS ne nasprotujejo zasebnemu šolstvu, ne želijo pa, da na račun zasebnega trpi javno. ŠOS zato poziva ministrstvo, da razpis nemudoma razveljavi in najprej poskrbi za zakonsko urejen sistem financiranja visokošolskih zavodov, ki bo transparenten, sistemski in bo predvsem omogočal stabilno delovanje slovenskih univerz ter njihovo izvajanje visokošolske dejavnosti.

PS: Razpis prikrojen za točno določene zavode

V PS so glede na naglico razpisa, v petek bodo že odpirali prispele vloge, prepričani, da je ta prikrojen za točno določene zasebne visokošolske zavode. Spomnijo na Turkove besede v zadnjem času, da je v družboslovju preveč vpisnih mest. In ker je prav na tem področju razpisana ena od koncesij, v PS ocenjujejo, da je razpis prilagojen pogojem, ki jih izpolnjuje zgolj Fakulteta za medije.

Pri tem ni nepomembno, da je bil soustanovitelj te fakultete tudi Borut Rončević, direktor direktorata za visoko šolstvo na ministrstvu za izobraževanje. V PS upravičeno domnevajo, da gre za podeljevanje uslug »ožjemu krogu sodelavcev dokler je to še mogoče«. Nikakor pa ne sodi v sklop »tekočih poslov«.

Ministra in vlado pozivajo, da dobro premislijo, saj obstaja veliko tveganje, da bodo ob nadaljevanju izvajanja razpisa in morebitni podelitvi koncesij oškodovali državo.

Oglasili so se tudi v odboru za pravično in solidarno družbo, kjer nasprotujejo razgradnji javnega visokega šolstva v Sloveniji, ki »smo mu priče že dlje časa«, so sporočili iz odbora. Postopoma in po korakih se je odvijala dobro desetletje, vrhunec je dosegla v letih 2012 in 2013 z drastičnim zmanjšanjem proračunskih sredstev za visoko šolstvo, poudarjajo.

Odbor zahteva in pričakuje od nastajajoče nove prehodne vlade, da definira svojo vizijo razvoja visokega šolstva in javno visoko šolstvo uvrsti med prioritetna razvojna področja.