Soška postrv vsaj za kratek čas na krožniku

Kulinarika v Posočju: okusiti bo mogoče tudi najbolj slovito ribo Soče.

Objavljeno
30. avgust 2014 22.05
Zgornja Soča 22.julija 2014
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Da se v Posočju zadnja leta dobro je in da postaja prava mala kulinarična meka, je potrdilo že nešteto obiskovalcev, ki so tja prišli čez Vršič, italijansko mejo ali kar ob toku smaragdne lepotice. Razvajanje brbončic bi utegnili severni Primorci kmalu oplemenititi tudi z butično ponudbo soške postrvi, kako izvrstna je, pa se bo že v petek mogoče prepričati na degustaciji v Kobaridu.

Pod večer bodo njen polni okus v Zeleni hiši predstavili člani ribiške družine, saj je ta cenjena sladkovod­na riba zaradi dolgoletnega mešanja s potočno postrvjo še vedno v programu posebnega varovanja in je na krožnikih domačih gostiln ni mogoče dobiti. V lokalni turistični organizaciji bi sicer radi videli, da bi sčasoma postala del ponudbe domačih jedi Zgornjega Posočja, optimizem jim še raste ob novicah iz ribiške družine. »Upamo, da se bo to zgodilo leta 2015, vendar bodo ribiči nato povedali, o kakšni količini za potrebe kulinaričnega kroga je sploh mogoče govoriti. Vsekakor pa bo šlo za butično ponudbo, za ikre in meso,« pravi Tatjana Humar iz lokalne turistične organizacije, pri kateri v petek, 5. septembra, skupaj z lokalnimi gostinci začenjajo mesec lokalnih dobrot, ko bodo v vseh izbranih gostilnah ponujali tudi postrv in kobariški štrukelj.

»To bo seveda potočna postrv, ker soška še ne more biti. Načrtujemo tudi predavanja, ki bodo ljudem približala to dolgo zelo ogroženo, a čudovito ribo. Poleg tega so se gostinci z veseljem odzvali na pobudo, da v svojo ponudbo začnejo vključevati domače jedi Zgornjega Posočja,« pojasni Humarjeva. Petkovo dogajanje ob 4. festivalu soške postrvi bodo od 17. ure popestrili s sejmom starin in domače obrti, prikazali, kako izdelujejo muhe za ribolov, v Zeleni hiši bo tudi razstava o reki Soči, medtem ko bo za najmlajše ob 17. uri na kobariškem trgu gledališka predstava Smetiščni škrat.

Kulinarika in pohodništvo

»V turistični pisarni, ki je tudi zdaj odprta vsak dan do 19. ure, nas mnogi že leta sprašujejo po domačih dobrotah, značilnih za ta del Slovenije. Včasih imamo kar težavo, kam naj usmerimo ljudi, sploh v Kobaridu in okolici se vsi osredotočajo predvsem na kobariške štruklje, lokalne jedi pa pripravljajo bolj po turističnih kmetijah nad Kobaridom. A pri nas je toliko jedi, ki se počasi vračajo na mize, od zabeljene polente do krompirja v oblicah, skute, in lepo bi jih bilo približati obiskovalcem, ki jih to zanima. Gostinci so zdaj pokazali pripravljenost, da bi glede na letne čase vedno imeli na jedilniku recimo tudi tri domače jedi,« pravi Humarjeva, gre pa za logično nadaljevanje štirih Štrukljad in lanskega Jestivala.

Mesec lokalnih dobrot (od 5. septembra do 6. oktobra) bo hkrati ogrevanje za festival pohodništva, s katerim v Posočju poletno turistično sezono nadaljujejo v jesen in bo do prvih dni oktobra prinesel 20 različnih pohodov, pa tudi tri aktivne vikende, med katerimi bosta denimo vodena ogleda sirarske poti pod Krnom ter po grebenu Kolovrata in Matajurju. »Kobariški štrukelj, ki je za nas tako značilen kot gibanica za Prekmurje ali žlikrofi za Idrijsko, je močna sladica, zato se nam zdi logično, da si po njem privoščimo sprehod. Pri pohodništvu imamo v naših krajih veliko različnih možnosti in v bistvu smo še na začetku, vendar so se ljudje že lani precej zanimali zanj. Zato smo pripravili tudi knjižico z opisi pohodov, ki je dostopna na splet­ni strani doline Soče in tudi domov jo pošljemo vsem, ki nas pokličejo,« Humarjeva zatrjuje, da prav nobena tura ne bo odpadla, »če le ne bo ravno sodni dan«.