Spet nova pravila za državne proslave

Spremembe so predvidene predvsem za člane in predlagatelje članov koordinacijskega odbora za državne proslave in prireditve.

Objavljeno
14. maj 2013 21.51
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika
Ljubljana – Potem ko je prejšnja vlada pred letom dni spremenila protokolarna pravila v zvezi z organizacijo državnih proslav in sestavo koordinacijskega odbora, namerava sedanja vlada praznovanja spet postaviti v približno takšno stanje, kot je bilo pred vlado Janeza Janše.

Spremembe, ki jih bo vlada obravnavala na eni izmed prihodnjih sej, se nanašajo večinoma na člane in predlagatelje članov koordinacijskega odbora za državne proslave in prireditve ter predsednika koordinacijskega odbora.

Pred letom dni je namreč vlada ta pravila spremenila tako, da je v odboru, ki je sestavljen iz predstavnikov države, sedel tudi član Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (konec leta 2010 so ga ustanovili Lojze Peterle, Tone Krkovič, Igor Bavčar in Janez Janša), ne pa tudi član Zveze veteranov vojne za Slovenijo, kot je veljalo do takrat.

Poleg tega je prej odbor vodila ministrica za kulturo Majda Širca, v vladi Janeza Janše pa mu je predsedoval generalni sekretar vlade, torej Božo Predalič.

Po novem naj bi mesto v odboru ponovno pripadlo članu, ki ga bo predlagala Zveza veteranov vojne za Slovenijo, in članu, ki ga bo predlagala Zveza policijskih veteranskih društev Sever; odbor pa naj bi vodil minister za kulturo.

Nova protokolarna pravila že za dan državnosti

Administrativno-tehnična, finančna in organizacijska opravila za delo koordinacijskega odbora za državne proslave naj bi po novem znova zagotavljalo ministrstvo za kulturo, ki naj bi bilo kot proračunski uporabnik tudi nosilec za to namenjene proračunske postavke v državnem proračunu.

Spremembe so predvidene tudi za samo definicijo protokolarnih dogodkov. Doslej je veljalo, da so to državniški obiski šefa države ali vlade, po novem naj bi bili to le državniški obiski šefa države.

Novosti še niso dokončne, saj se še medresorsko usklajujejo, vlada pa jih predvidoma še ne bo obravnavala ta teden, temveč pozneje. Za njihovo uveljavitev v praksi bo priložnost že kmalu – ob dnevu državnosti.

Lani ga je zaznamoval spodrsljaj, ko so pevke zapele himno pred uradnim začetkom proslave, nato pa kar štiri kitice Zdravljice, ne le sedme, kot določa zakon o grbu, zastavi in himni. Na svoji zadnji seji je vlada tudi sklenila, da zakon ne omogoča različic izvajanja himne, saj so besedilo in notni zapisi melodije in himne sestavni del zakona. Kot so zapisali, zakon določa, da je himna sedma kitica pesmi Franceta Prešerna Zdravljica, in to na melodijo iz istoimenske zborovske skladbe skladatelja Stanka Premrla.