Spominska slovesnost v Bazovici

Ob dnevu spomina na množično povojno izseljevanje Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije ter umrle v kraških breznih.

Objavljeno
10. februar 2013 19.51
T. J., kultura/STA
T. J., kultura/STA
Danes je pred fojbo v Bazovici potekala osrednja proslava z množično udeležbo. Prvič po več letih sicer v Bazovico ni bilo visokih državnih predstavnikov, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Tržaški župan Roberto Cosolini je poudaril, da je ohranjanje spomina na tragedije minulega stoletja nujno, zlasti še, »ker sta gospodarska in družbena kriza vedno potencialni vir nestrpnosti. Zato so vrednote solidarnosti, spoštovanja in bratstva med ljudmi še kako aktualne«.

Predsednik odbora za žrtve fojb Paolo Sardos Albertini pa je ugotavljal, da italijansko partizansko združenje organizira manifestacije proti dnevu spomina. Fojbe in eksodus italijanskega prebivalstva gre po njegovem pripisati jugoslovanskemu komunizmu. »Ko po dolgih letih protestirajo prav komunisti, s tem povezavo posredno potrjujejo,« je dodal za Radio Slovenija.

Mašo na proslavi je daroval tržaški škof Giampaolo Crepaldi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, ki dodaja, da letos prvič po več letih ni bil prisoten noben visok predstavnik oblasti ali političnega sveta. Lani je na slovesnost prišel predsednik italijanskega senata Renato Schifani, leto prej pa predsednik poslanske zbornice Gianfranco Fini.

Ob dnevu spomina pa so v občini Cervia za plakat znova zlorabili fotografijo fašističnega zločina nad Slovenci v Loški dolini leta 1942, je poročal radio. Dogodek je župan občine Devin - Nabrežina Vladimir Kukanja označil za nedopusten.