Sporazum o upravljanju sistema C vendarle potrdili

Osem prleških občin se je po petih letih pogovarjanja šele v četrtek zvečer dokončno dogovorilo o lastništvu in upravljanju podsistema C Pomurskega vodovoda

Objavljeno
26. maj 2016 17.49
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Sveti Jurij ob Ščavnici - Skupna seja osmih občinskih svetov prleških občin, v katere sega sitem C skupnega pomurskega vodovoda, bi se v četrtek zvečer namesto slovesnega zaključka nekajletnih prizadevanj skoraj prelevila v popolno polomijo. Znova se je namreč vnela razprava o že prej usklajenem in dogovorjenem Sporazumu o lastništvu in upravljanju sistema C.

Debato je znova načela ljutomerska županja Olga Karba, ki je predlagala tudi nekaj sprememb že usklajenega sporazuma. Ta ureja deleže lastništva vodnih virov in transportnih cevovodov po občinah, poleg glavnega izvajalca skupne javne službe, ljutomerskega javnega podjetja Prlekija, pa predvideva še gornjeradgonsko javno podjetje Komunala Radgona.


Tudi zaradi zahteve Radgončanov po tem, da pri upravljanju z vodovodnim krakom C sodeluje tudi njihova Komunala in ljutomerskih nasprotovanj tej zahtevi se je dogovarjanje vseh občin o skupnem upravljanju vleklo nekaj let, določila v sedanjem sporazumu, ki so jih še na čertkovi seji morali nekoliko spremeniti, pa pomenijo nekakšen kompromis, ki naj bi zadovoljil obe strani.


Sistem C, vreden okrog 49 milijonov evrov, je fizično sicer že zgrajen, vendar dejansko uporabljajo šele nekatere posamezne dele, ostale pa bodo vključevali postopoma verjetno še vse do konca letošnjega leta. Direktor JP Prlekija Davorin Kurbus nam je potrdil, da bo začetek delovanja sistema za uporabnike v nekaterih občinah res pomenil občutno podražitev te storitve predvsem zaradi visoke omrežnine, ki jo bo treba plačevati za toliko vreden sistem.