Šport hotel Pokljuka po dobri sezoni zapira vrata

Najemnica Tina gjud se umika s Pokljuke, saj bi hotel najela vsaj za eno leto in ne le za pol leta, kot je odločilo sodišče.

Objavljeno
26. marec 2015 09.44
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Goreljek – Najemnica Šport hotela Pokljuka, ki je v stečaju, ne namerava najeti hotela za le pol leta, to je do septembra letos, kot je to s sklepom pred dnevi odločilo kranjsko okrožno sodišče. Najemnica upa, da bo sodišče ugodilo njeni pritožbi in spremenilo odločitev, saj bi hotel najela za najmanj eno leto.

Najemnica Tina Gjud z Zavoda TI pravi, da v turizmu že zdaj sklepajo pogodbe za prihodnje leto, zato z najemno pogodbo za pol leta ne more prodajati turističnih aranžmajev za prihodnjo zimsko sezono in za naprej. Dodala je, da je lani zaradi negotovosti, v kateri delujejo, en večji partner že prekinil sodelovanje, če bi ga prekinil še drugi, hotel ne bi imel več prihodnosti. Hotel bodo sicer zaprli prihodnji teden, ko se jim bo iztekla najemna pogodba, napoveduje Gjudova.

V minuli zimi so našteli okoli 6000 prenočitev in poslovali s pozitivno ničlo, skupaj pa je v hotelu z okoli sto posteljami delalo 13 delavcev. Če propade letošnja poletna sezona in nato še zimska, med tednom ne bo več razloga, da bi ob hotelu obratovalo smučišče. To bi vplivalo tudi na poslovanje bližnjega hotela Jelka, s čimer bi bila ogrožena prihodnost turizma na Goreljku na Pokljuki, pravi Gjudova. Z opozorili se strinja tudi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, ki ga žalosti, da se bo najemnica, s katero so vzpostavili dobro sodelovanje, umaknila s Pokljuke. »Za turizem na Pokljuki to ne pomeni nič dobrega,« je dejal Langus.

Najemnica bi odkupila hotel

Stečajni upravitelj Milorad Vidović je do ponedeljka, ko se je iztekel rok za prijavo terjatev, prejel okoli 40 terjatev upnikov Šport hotela Pokljuka v stečaju. Osnovni seznam terjatev bo pripravil do 22. aprila, končni seznam terjatev pa bo po njegovem pričakovanju izdelan do konca junija ali na začetka julija. Dražba hotela, katerega vrednost je ocenjena na več kot 800.000 evrov, bi tako bila lahko šele po sodnih počitnicah, predvidoma septembra, pravi Vidović.

Če bi z najemnico sklenili pogodbo za daljše obdobje, bi v primeru prodaje hotela najemnica lahko od novega lastnika zaradi prekinitve pogodbe terjala odškodnino za izgubo dohodka, pravi Vidović. Tina Gjud opozarja, da bi si tudi novi lastnik, kdorkoli že bo, želel, da hotel obratuje.

Hotel bi na prvi dražbi lahko ponudili za pol milijona evrov, to je 70 odstotkov od ocenjene vrednosti (več kot 800.000 evrov), pravi Vidović. Osemsto tisoč evrov je Šport hotel dolgoval upnikom, preden je šel zaradi neplačanih računov v stečaj. Tina Gjud bi hotel odkupila, vendar je zanjo predviden znesek kupnine visok, saj bi morali v hotelu zamenjati dotrajano opremo in ga energetsko sanirati, kar bi jih stalo najmanj 300.000 evrov.