Spoznavanje krasa po urejenih poteh

Obiskovalcem Notranjskega parka, najstarejšega krajinskega parka, so odprte vedute, obogatene informacijske table.

Objavljeno
30. december 2015 11.24
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič
Rakov Škocjan – Obnova najstarejšega krajinskega parka v Sloveniji, za park razglašenega že leta 1949, so po treh letih končali. Obiskovalce čakajo prenovljene poti, table in razgledne točke in v celoti estetsko urejen park.

Zavod za varstvo narave Slovenije, skrbnik Rakovega Škocjana, je zastarelo in dotrajano parkovno infrastrukturo začel obnavljati že pred tremi leti. Z novimi so nadomestili stare ograje in začeli pripravljati nove turistične informativne table.

Še preden je bil ta del obnove končan, je Rakov Škocjan zelo prizadel žled, za njim poplave, in ko je bil pospravljen tudi po teh ujmah, ga je doletela še intenzivna sečnja zaradi podlubnikov. »Park je tudi v estetskem smislu spet takšen, kot je bil nekoč, čeprav je gozd zdesetkan. Urejene so tudi točke, s katerih se zdaj odpirajo razgledi po največjih naravnih znamenitostih,« je za Delo povedal direktor Notranjskega parka Matevž Podjed.

Poti uredili s sekanci

Poleg zavoda za varstvo narave in Notranjskega parka je pri obnovi finančno sodeloval tudi Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, na razgibanem, strmem in ponekod težko dostopnem terenu pa so delali tudi zaposleni prek javnih del. Tako so očistili gozdni rob pod Velikim naravnim mostom vse do izvirov Kotla, zarast so čistili tudi z robov jas in lazov, pospravili so podrto drevje, sekali so tudi na razglednih točkah in odprli razglede na Veliki in Mali naravni most, dostop na dve jasi so preprečili z dvema novima zapornicama. Na novo je urejenih 5,5 kilometra krožne naravoslovne učne poti, ki je opremljena tudi z novimi dvojezičnimi tablami, ki so vsebinsko posodobljene, nova stoji pri Malem naravnem mostu. Pot in okolico cerkve svetega Kancijana so ponovno nastlali s skoraj tisoč kubičnimi metri sekancev, ki so jih pridobili iz polomljenega lesa v parku.

Delavci Notranjskega parka nameravajo v prihodnjih letih urediti še dostop do izvira Prunkovec. Poleg tega bodo park stalno vzdrževali. V letu 2016 bodo več pozornosti namenili Cerkniškemu jezeru, čakajo pa tudi na rezultate razpisa za Life+, na katerega so se prijavili s projektom renaturacije vodotokov na Cerkniškem jezeru in celostnega usmerjanja obiskovalcev po tem območju.